Foto: DELFI

Liepāja, kurā rūpnieciski brūvēta alus ražošana ir sākusies jau 19. gadsimta nogalē, 21. gadsimtā uz brīdi bija palikusi bez savas alus darītavas. Tomēr no šī gada pavasara Liepājā atkal dara alu – mazs mikrobrūzis “Puta” uzsācis darbu vecā spīķerī Liepājas promenādē un veiksmīgi sadarbojas ar turpat esošo zivju restorānu.

Liepājai ir bagāta alus darīšanas vēsture, kas ir atstājusi arī savas pēdas pilsētvidē. 1877. gadā britu inženieris Roberts Remzijs Jaunliepājā izveidoja alus darītavu “Ramsay & Co”. Darītavas ēku projektēja ievērojamais Liepājas pilsētas arhitekts Pauls Makss Berči. Alus darītavas būvniecībai tika izvēlēta vieta netālu no ostas labības noliktavām.

Tālākā “Ramsay & Co” vēsture saistīta ar vācu aldari Andreasu Dollingeru, kurš ap 1880. gadu no Bavārijas pārcēlās uz Pēterpili. Krievijā viņam alus brūvēšanas bizness nav padevies, tad Dollingers pārcēlās uz Bausku, bet arī tur viņam negāja labi. Galu galā Dollingers apmetās Liepājā, kur 19. gadsimta beigās nopirka alus darītavu “Ramsay & Co”. 1909. gadā darītavā 60 strādnieki izgatavoja alu un iesalu 300 000 rubļu vērtībā.

Vācu aldaris iedzīvojas Liepājā

“Ramsay & Co” zēla un plauka, izdzīvoja 1. pasaules kara laiku un ap 1920. gadu tika pārsaukta par “Dollingera alus darītavu”. Aldaru ielā darītavas ēka, lai arī pamesta un cietusi, redzama vēl šobaltdien. Arī iela savu nosaukumu ieguvusi, pateicoties “Ramsay & Co” ražotnei.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!