Foto: F64
Kopējais alus pārdošanas apmērs Latvijā šogad varētu būt nedaudz krities salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, pauda Latvijas Alus darītāju savienības izpilddirektors Pēteris Liniņš.

Liniņš sacīja, ka kopējais alus pārdošanas apmērs valstī šogad varētu būt krities 1-2% robežās. Lai arī teorētiski šo kritumu varētu būt kompensējusi pārrobežas tirdzniecība, Liniņa ieskatā, neliels kritums alus tirgū tomēr būs bijis salīdzinājumā ar pagājušo gadu.

Viņš atzīmēja, ka šogad skaitliski tāpat kā iepriekšējos gados turpināja augt mazo alus darītavu skaits, taču pārdotā alus apmēra ziņā joprojām ir vērojams kritums. Lai arī saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotajiem akcīzes preču aprites jaunākajiem rādītājiem kopumā šā gada desmit mēnešos Latvijā patēriņam apjoma ziņā nodots nedaudz vairāk alus nekā pērn attiecīgajā laika periodā, nozares ieskatā, tas varētu būt noticis, pateicoties pierobežas tirdzniecībai, sacīja Liniņš. Pēc viņa sacītā, ja nebūtu akcīzes nodokļa likmes starpības starp Latviju un Igauniju, kur tā ir augstāka, pašu patēriņā būtu vēl lielāks kritums.

Latvijas Alus darītāju savienības izpilddirektors pauda bažas, ka turpmāka akcīzes nodokļa likmju palielināšana negatīvi ietekmēs alus nozari Latvijā. Tāpat alus ražotājiem nākamajā gadā izaicinājums ir arī ierobežojumi attiecībā uz iepakojumu jeb grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā, paredzot aizliegumu no nākamā gada tirgot alu liela tilpuma plastmasas pudelēs.

Vienlaikus Liniņš atzina, ka patlaban alus nozarē kopumā ir vērojama zināma stabilitāte. Pozitīvi vērtējams Latvijas ekonomikas pieaugums, kas varētu sekmēt cilvēku pirktspēju. "Nozare ir jūtīga pret ekonomikas svārstībām un, ņemot vērā, ka mūsu ekonomika ir ar "plus zīmi", ar tendenci augt, no šī viedokļa alus ražotāji var pozitīvi raudzīties uz 2018.gadu," sacīja Liniņš.

Arī alus darītavas AS "Aldaris" valdes locekle Sigita Ozola teica, ka kopējais alus tirgus apjoms 2017. gadā ir krities par 2,5%, savukārt apgrozījums ir audzis par aptuveni 0,5%. Tas liecina par alus tirgus vērtības un kvalitātes pieprasījuma pieaugumu - cilvēki arvien vairāk izvēlas augstākas kvalitātes, "premium" klases un "craft" tipa alu.

Jau ziņots, ka saskaņā ar VID apkopotajiem akcīzes preču aprites rādītājiem šā gada desmit mēnešos Latvijā kopumā saražoti 71,517 miljoni litru alus, kas ir par 9,36% vairāk nekā 2016.gada desmit mēnešos. Tāpat desmit mēnešos Latvijā ievesti 89,28 miljoni litru alus, un tas ir par 16,15% vairāk nekā 2016.gada attiecīgajā periodā.

Tāpat VID dati liecina, ka kopumā šā gada desmit mēnešos Latvijā patēriņam nodoti 136,985 miljoni litru alus, un tas ir par 4,92% vairāk nekā 2016.gada desmit mēnešos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!