Foto: LETA

Valsts lēmums, reaģējot uz ASV sankcijām, savā kontrolē pārņemt abas lielākās Latvijas ostas ir politiskā cīņa un viennozīmīgi vērtējams negatīvi, jo nesīs neskaidrības gan pārvaldībā, gan ietekmēs kravu plūsmas. Par to ir pārliecināti Eiroparlamenta deputāti Andris Ameriks (GKR) un Nils Ušakovs (SC) - politiķi, kuru pārraudzībā pēdējos desmit gadus bija Rīga un tās osta.

Abi deputāti līdz šim arī neesot manījuši vai saskārušies ar sankciju skarto Ventspils mēra Aivara Lemberga ietekmi vai iespējamām biznesa interesēm Rīgas ostā.

"Mēs esam iestiguši iekšējās politiskās cīņās. Svarīgākais jau nav pārvaldes modelis, svarīgi ir turpināt nodrošināt kravu plūsmu. Izņēma četrus pašvaldības pārstāvjus, kas mainīsies, ja visi būs valsts? Ja būs smakas ostā, kā pašvaldība to savā teritorijā tagad risinās operatīvāk," portālam "Delfi" sacīja Ameriks, kurš pēdējos gandrīz deviņus gadus pats vadīja Rīgas brīvostu.

Viņš arī ir kategorisks pret abu ostu likšanu "vienā maisā". "Salīdzināt Ventspils un Rīgas ostas ir tas pats, kā runāt par slapja laika ietekmi uz odu dzimumdzīvi," sacīja Ameriks.

Taujāts par Lemberga biznesu Rīgā, ilggadīgais brīvostas vadītājs Ameriks bija skeptisks: "ja Lembergam kaut kas ir, tas sen jau ir arestēts. Ar viņu esmu ticies tikai teātrī, ja arī ir kādas uzņēmumu daļas, to es nezinu. Rīgas ostā jau strādā 70 stividori, japāņi, krievi, latvieši".

Politiķis arī prognozēja grūtus laikus visai Latvijas tranzīta nozarei, jo neviens negribēs strīdēties ar amerikāņiem, vienkārši aizbrauks citur. "Situācija ar Ventspils ir dāvana Klaipēdai - tai ostai tas viennozīmīgi ir "bingo!"

Amerika teikto papildina arī kādreizējais Rīgas mērs Ušakovs, kurš Strasbūrā, tiekoties ar Latvijas žurnālistiem, uzvēra, ka "tas, ko jau redzam, kravu turētāji Ventspilī skaļāk, Rīgā klusāk, sāk apsvērt citas ostas. Lietuvas un Igaunijas valdības jau reaģē, es prognozēju, mēs pazaudēsim kravas uz nākamā gada beigām. Iespējams, arī Krievu sala paliks tukša gan dēļ iekšpolitiskajām lietām, gan attiecībām starp Eiropu un Krieviju. Risks, ka būs dramatisks kravu kritums, ir liels abās ostās," sacīja Ušakovs.

Arī viņš neesot saskāries ar Lemberga interesēm Rīgas brīvostā. Pats arī nesen tikai esot uzzinājis, ka ostā strādājot vairāku politiķu dzīvesbiedres.

"Tādā veidā, kā tas tiek risināts, neatkarīgi, tā ir kaitniecība. Ja Rīgas osta aizies tur pat kur "metalurgs", būs smagi. Uzņēmēji jebkuru nestabilitāti traktēs par labu citām ostām, neviens nesadarbosies ar nestabilu ostu, izvēlēsies Klaipēdu, Tallinu, Krievijas ostas, uz kurām pārmetīs savas kravas," sacīja Ušakovs.

Abi politiķi arī žurnālistiem iezīmēja savus nākotnes politiskos plānus - Ameriks apņēmies visu pilnvaru termiņu strādāt Eiroparlamentā, bet Ušakovs skaidru atbildi tā arī nesniedza, jo par iespējamu dalību ārkārtas domes vēlēšanās vēl būšot lemšana.

"Delfi" jau ziņoja, ka valdība lēmusi par jaunas valsts akciju sabiedrības dibināšanu, lai pārņemtu Ventspils brīvostas tiesības, pienākumus un funkcijas, sacīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).Viņš arī atzinis, ka ASV Finanšu ministrijas tā saucamajā Magņitska sarakstā iekļautajām personām ir noteiktas intereses arī Rīgas brīvostā, tāpēc konceptuāls lēmums pieņemts arī par Rīgas ostas pārņemšanu valsts pārvaldībā.

Jau ziņots, ka ASV Valsts kases finanšu kontroles birojs (OFAC), balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp pret Lembergu.

OFAC nosauc četras struktūras, kuras pieder Lembergam vai atrodas viņa kontrolē. Tās ir Ventspils Brīvostas pārvalde, kā arī trīs biedrības – Ventspils Attīstības aģentūra, Biznesa attīstības asociācija un Latvijas Tranzīta biznesa asociācija.

OFAC izdevusi Globālo Magņitska vispārējo licenci nr.1, kas nosaka, ka 30 dienu laikā ir jāpārtrauc sadarbība ar sankciju sarakstā iekļautajiem - Lembergu, Ventspils Brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

Saskaņā ar noteiktajām sankcijām tiek bloķēti visi Lemberga un šo četru struktūru īpašumi, daļas īpašumos un tieši vai netieši individuāli vai ar citu personu starpniecību piederošās struktūras, kurās viņu daļa ir virs 50%, kas atrodas ASV vai atrodas ASV personu īpašumā vai kontrolē, un par tām jāziņo OFAC. OFAC norāda, ka Latvijas oligarhs Lembergs sankcijām pakļauts kā pašreizējā vai bijusī amatpersona, kas atbildīga vai līdzdalīga, vai tieši vai netieši iesaistīta korupcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!