Foto: Shutterstock

Nevar pieļaut tādas situācijas atkārtošanu, kāda ir patlaban, kad "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) vadīts nesaprotami, pēc nezināmiem kritērijiem, ar iespējamiem koruptīviem darījumiem, norāda biedrības "Baltijas Asociācija - transports un loģistika" (BATL) prezidente Inga Antāne.

Viņa skaidro, ka bijušā LDz vadītāja Uģa Magoņa korupcijas skandāls iedragā tranzīta biznesa reputāciju un uzdod jautājumu arī Ķīnas partneriem, cik nopietni partneri Latvijā ir. "Viņi arī lasa, skatās, vērtēs. Tas atstāj iespaidu. Šis gadījums skaidri parāda, ka līdz šim dzelzceļa politika, infrastruktūras maksas un citi jautājumi, kas skar tranzīta nozari, ir risināti nezināmos apstākļos, pēc nezināmiem kritērijiem, necaurspīdīgi," uzskata Antāne.

Uz jautājumu, kuru personu viņa gribētu redzēt LDz vadītāja amatā, BATL pārstāve norāda, ka par konkrētām amatpersonām nav domājusi, taču būtiskākais esot, lai būtu atklāts konkurss, atklāta atlase, lai nozare un sabiedrība redz, kā tiek piemeklēts, atrasts atbilstoši kritērijiem jaunais vadītājs. Turklāt jaunajam vadītājam tieši sadarbībā ar Satiksmes ministriju būtu jābūt gatavam risināt infrastruktūras maksas jautājumu.

Kā ziņots, līdzšinējais LDz vadītājs Uģis Magonis no darba tika atbrīvots pēc tam, kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) viņu aizturēja aizdomās par kukuļņemšanu. Rīgas rajona tiesa 8.augustā Magonim kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

KNAB oficiāli sniegtā informācija par Magoņa lietu ir skopa. KNAB vien informējis, ka pierādījumu kopums dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka kukulis, kura apmēru birojs neatklāj, saņemts saistībā ar LDz meitasuzņēmuma "LDz ritošā sastāva serviss" iepirkumu.

Magonis pēc aizturēšanas saistībā ar aizdomām par kukuļņemšanu tika atlaists no LDz valdes priekšsēdētāja amata, taču joprojām saglabājis šī uzņēmuma prezidenta amatu, no kura pienākumu pildīšanas atstādināts uz izmeklēšanas laiku.

8. oktobrī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa nolēma pret 400 000 eiro drošības naudu no apcietinājuma atbrīvot kukuļņemšanā aizdomās turēto bijušo uzņēmuma "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētāju Magoni. Tas gan notiks tikai tad, kad nauda tiks ieskaitīta, žurnālistiem pēc lēmuma pastāstīja viens no Magoņa advokātiem Jānis Rozenbergs. Kā papildināja advokāts, patlaban gan šādas summas Magoņa ģimenei nav un to nevar savākt, bet to varētu izdarīt tuvāko nedēļu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!