Foto: LETA
Šogad bija pienācis brīdis AS "Maiznīca Dinella" pārdot vai arī pašiem nopirkt citu maizes ražotāju. Tagad uzņēmumam būs lielākas iespējas konkurēt ar Skandināvijas maizes ražotājiem Baltijas tirgū, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Daugavpils holdinga kompānijas SIA "Firma "Antaris"" padomes priekšsēdētājs Antonijs Samburs.

Viņš skaidroja, ka pēc trīs gadu sarunām ar potenciālajiem partneriem tika pieņemts lēmums par uzņēmuma pārdošanu un tagad par holdinga "Antaris" galveno biznesa virzienu kļuvis mazumtirdzniecības veikalu tīkls "Saules veikals".

Septembra beigās Igaunijas maizes un konditorijas ražotājs "Eesti Pagar" darbības paplašināšanas nolūkos iegādājies Latvijas trešā lielākā maizes izstrādājumu ražotāja "Maiznīca Dinella" kapitāldaļas, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmumu pārstāvji.

Samburs intervijā skaidroja, ka Latvijas maizes tirgus veidojās pēc Skandināvijas modeļa un arī dominējošās pozīcijas šeit ieņēma Skandināvijas kapitāla kompānijas - "Hanzas maiznīcas" un "Fazer". Arī "Maiznīca Dinella" attīstības stratēģija tika veidota, vērtējot situāciju Latvijas maizes tirgū un šī tirgus lielākos spēlētājus.

"Saprotot, ka mūsu lielākie konkurenti strādā vienotā trīs Baltijas valstu tirgū, arī "Antaris" grupā ietilpstošā "Maiznīca Dinella" sāka apsvērt turpmākās attīstības plānus. Vairākus gadus "Maiznīcai Dinella" notika pārrunas par iespējamām partneru attiecībām gan Lietuvā, gan Igaunijā," sacīja Samburs.

Samburs atzīst, ka "Maiznīca Dinella" sākotnēji paplašināšanās nolūkos vēlējās iegādāties kādu maizes ražošanas uzņēmumu un ilgu laiku meklēja iespējamo pirkuma objektu Lietuvā un Igaunijā.

"Arī mūsu tagadējo partneri atradām šādā veidā - "Maiznīca Dinella" izteica piedāvājumu iegādāties Igaunijas maizes ražotāju "Eesti Pagar", savukārt igauņi piedāvājās iegādāties "Maiznīcu Dinella". Savstarpējās sarunas ar "Eesti Pagar" risinājās trīs gadus, tika izstrādāti vairāki iespējamie modeļi, koordinēta savstarpējā darbība. Protams, ka šo gadu laikā turpinājām izskatīt arī citus potenciālos iegādes objektus vai partnerus. Trīs gadu laikā gan "Maiznīca Dinella", gan "Eesti Pagar" ļoti rūpīgi iepazina viens otru, noskaidroja visu par stratēģiju, finanšu avotiem, ambīcijām, vadības komandu," sacīja Samburs.

Jautāts, kāpēc nevis "Maiznīca Dinella" nopirka Igaunijas uzņēmumu, bet "Eesti Pagar" iegādājās "Dinellu", Samburs atbildēja, ka svarīgu lomu nospēlēja tas, ka "Antaris" ir holdinga uzņēmums, kuram ir daudz dažādu biznesa virzienu. "Strādājot pēc šāda modeļa, rodas spēcīgi aktīvi, kas attīstās pilnīgi patstāvīgi un neatkarīgi viens no otra, piemēram, mūsu holdingā ietilpstošā "Maiznīca Dinella" vai reģionālais mazumtirdzniecības veikalu tīkls "Saules veikals"," skaidroja Samburs.

Viņš piebilda, ka "Maiznīca Dinella" bija uzņēmums, kas attīstījās ļoti dinamiski, šī gada septembrī, izmantojot paša uzņēmuma līdzekļus, tika pabeigta modernizācija, par pusmiljonu latu uzstādot jaunu rudzu maizes cepšanas līniju. Vēl pirms šī projekta tika īstenoti vairāki Eiropas Savienības struktūrfondu un SAPARD programmas līdzfinansēti projekti. Arī patlaban viens uzņēmuma tālākas modernizācijas projekts ir iesniegts Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā.

"Tāda veida bizness, kad ir vairākas spēcīgas atsevišķas nozares, ir kā meitu audzināšana ģimenē. Nevar cerēt, ka meita visu laiku paliks ģimenē, pienāk laiks viņu izdot pie vīra. Meitai jāsāk veidot sava, jauna ģimene, jāturpina izaugsme un attīstība, jākļūst pat patstāvīgu personību," sacīja Samburs.

Viņš skaidroja, ka īpašnieki nonāca izvēles priekšā - vai nu bija jānostiprina šis uzņēmums, nopērkot kādu citu ražotāju, vai arī tas bija jāpārdod. Galvenais mērķis - lai uzņēmums turpinātu tikpat dinamisku attīstību, kā atrodoties "Antaris" holdinga īpašumā, kad katru gadu par 15%-20% tika palielināti ražošanas apjomi. "Maiznīcas Dinella" tirgus daļa Latvijas maizes tirgū pakāpeniski izauga no 8% līdz 20%.

"Uzņēmumu nedrīkstēja "pārturēt", lai neaizkavētu attīstību, taču Latvijas maizes tirgū attīstības iespējas jau bija gandrīz izsmeltas," piebilda Samburs.

Viņš neatklāja, cik lielu "Maiznīca Dinella" kapitāla daļu iegādājies Igaunijas uzņēmums. "Mums ir vienošanās neatklāt kapitāldaļu sadalījumu. Turpināsim strādāt kopīgi, un es joprojām esmu "Maiznīca Dinella" padomes loceklis. Mums ir kopīgs mērķis un stratēģija veiksmīgi konkurēt Baltijas valstu maizes tirgū. Daudzu maizes ražotāju apvienošanās Latvijā nebija veiksmīga, piemēram, "JLM grupa". Tas "Maiznīcai Dinella" ļāva audzēt ražošanas apjomus un tirgus daļu, pat neskatoties uz to, ka Latvijas iedzīvotāju skaits samazinās un patērētāju kļūst mazāk. Tagad mums tirgū ir divi ļoti spēcīgi konkurenti no Skandināvijas, ar kuriem nāksies cīnīties par tirgu," piebilda Samburs.

Detalizētāka informācija par "Maiznīca Dinella" attīstības plāniem tikšot sniegta tuvāko mēnešu laikā - pēc tam, kad tiks pabeigta jaunās biznesa stratēģijas izstrāde.

"Maiznīca Dinella" atrodas Daugavpilī un ražo maizi kopš 1968.gada. Uzņēmumā strādā vairāk nekā 400 darbinieku.

Pērn uzņēmuma apgrozījums bija 9,12 miljoni latu, kas ir par 6,4% vairāk nekā 2008.gadā, kad šis rādītājs bija 8,57 miljoni latu. Maiznīcai izdevies par 9,6% kāpināt peļņu - no 300 123 latiem 2008.gadā līdz 329 014 latiem pērn.

Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" informācija, lielākais "Maiznīcas Dinella" akcionārs līdz šim bija SIA "Antaris" - 57,1% akciju - un Samburs - 20,8%.

Daugavpils holdinga kompānija SIA "Firma "Antaris"" ir viena no lielākajām Latvijas daudznozaru kompānijām, kas strādā kopš 1991.gada.

Savu darbību firma sāka ar graudu importu. Vēlāk sāka nodarboties ar graudu pārstrādi un pirmo maizes izstrādājumu ražošanu, pēc tam tika atvērta konditorejas fabrika. Pieaugošajai ražošanai bija nepieciešams produkcijas noiets, tāpēc tika izveidots "Saules veikalu" tirdzniecības tīkls un kafejnīcas-konditorejas.

"Firma "Antaris"" ir holdinga uzņēmums, tā sastāvā ietilpst 5 firmas. Vispazīstamākā no tām - AS "Maiznīca Dinella", "Saules veikalu" tīkls un "Tehauto Latgale" - "Renault" reģionālais pārstāvis Latvijā.

SIA "Firma "Antaris"" īpašnieki ir Antonijs Samburs (88,89%) un Oksana Očeredņuka (11,11%).

SIA "Firma "Antaris"" konsolidētais apgrozījums 2009.gadā bija 26,6 miljoni latu, bet 2008.gadā uzņēmums apgrozīja 25,2 miljonus latu.

Uzņēmuma konsolidētā peļņa 2009.gadā bija 667 000 latu, bet 2008.gadā uzņēmums nopelnīja 636 400 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!