Foto: Scanpix

Lai arī tirdzniecības centriem un apbedīšanas birojiem bieži vien nekā kopīga nav, gadās arī izņēmumi. Viens no tādiem ir Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā nonākusī lieta par preču zīmi "Akropolis", kuru reģistrējis gan apbedīšanas birojs SIA "Loader", gan Rīgā topošā tirdzniecības centra "Akropole" projekta realizētājs UAB "Akropolis Group", portālam "Delfi" pastāstīja uzņēmumu pārstāvji.

Lai arī Latvijā topošo tirdzniecības centru dēvē par "Akropoli", kā savu preču zīmi uzņēmums reģistrējis vārdu "Akropolis". Tieši tādu pat preču zīmi reģistrēja arī apbedīšanas birojs "Loader". Apbedīšanas biroja pārstāve juriste Karīna Dementjeva portālam "Delfi" pastāstīja, ka, lai gan preču zīmi "Loader" reģistrēja vien aizpērn, tirgū ar nosaukumu "Apbedīšanas birojs Akropolis" tas darbojas jau vairāk nekā 10 gadu.

Kā portāls "Delfi" noskaidroja Patentu valdē, "Akropolis Group" zīmolu "Akropolis" starptautiski – Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijā – reģistrēja 2001. gada 25. jūnijā, attiecinot to uz visām trim Baltijas valstīm. Savukārt "Loader" preču zīmi Latvijas Patentu valdē reģistrēja 2016. gada 24. februārī.

"''Akropolis'' apbedīšanas birojs savu preču zīmi patentu valdē reģistrēja 2016. gadā. Īsi pēc tam sākās iebildumu procedūra, jo ''Akropolis'' tirdzniecības centri bija to reģistrējuši mazliet ātrāk," skaidroja Dementjeva, piebilstot, ka viņas pārstāvētais uzņēmums jautājumu nolēmis risināt tiesā. Pirmā tiesas sēde saskaņā ar viņas pausto tika atlikta, bet otrā paredzēta šī gada oktobrī.

"Preču zīmi "Akropolis" uzņēmums "Akropolis Group " Latvijas teritorijā reģistrēja jau 2001. gadā. Kopš tā laika informācija par multifunkcionālā iepirkšanās centra atvēršanas plāniem un būvniecības procesu ir tikusi plaši atspoguļota masu medijos, un bija labi zināms, ka ar šo preču zīmi Latvijas tirgū ienāks jauns iepirkšanās un izklaides centrs,'' portālam "Delfi" pauda "Akropolis Group" Komunikācijas departamenta vadītājs Dominiks Mertins.

''Būvatļauja tirdzniecības centra celtniecībai tika piešķirta 2009. gadā, kamēr uzņēmums, ar kuru notiek tiesvedība, tika dibināts 2005. gadā un preču zīmi "Akropolis" sāka izmantot tikai 2010. gadā – deviņus gadus pēc tam, kad bijām preču zīmi "Akropolis" reģistrējuši Latvijā. "Akropolis Group " nebija tie, kas cēla prasību tiesā, un, respektējot Latvijas tiesu institūcijas un viņu kompetenci, ievērosim praksi nesniegt plašāku komentāru, kamēr tiesvedība nav noslēgusies," sacīja Mertins.

Vaicāta par to, kad varētu būt gaidāms strīda risinājums, Dementjeva atbildēja, ka neredzot iemeslu vēl vienai sēdes pārcelšanai, tādēļ, viņasprāt, pirmās instances lēmumam vajadzētu būt zināmam jau oktobrī.

Apbedīšanas biroja pārstāve uzsvēra, ka uzņēmumam nelabvēlīga sprieduma gadījumā "Loader" ir gatavs cīnīties tālāk un paredz, ka līdzīgi varētu rīkoties arī tirdzniecības centra pārstāvji, ja spriedums būtu nelabvēlīgs viņiem. Dementjeva pauda pārliecību, ka apbedīšanas birojam uz šo preču zīmi Latvijas teritorijā ir lielākas tiesības nekā tirdzniecības centram, jo "Loader" ar šādu nosaukumu vietējā tirgū "strādā jau vairāk nekā 10 gadus".

Tāpat Dementjeva atklāja, ka abu preču zīmes tīkotāju starpā ir bijušas sarunas par iespējamu izlīgumu, taču tās panākumiem nav vainagojušās.

Uzņēmums "Loader" reģistrēts 2005. gadā un tā vienīgais īpašnieks ir Jegors Sokolovs, liecina "Lursoft" datu bāzē pieejamā informācija. Uzņēmums pērn apgrozījis vairāk nekā 175 tūkstošus eiro, nopelnot 2286 eiro.

Jau vēstīts, ka 2015. gada nogalē Rīgas pilsētas būvvalde atļāva sākt daudzfunkcionālā tirdzniecības centra "Akropole" būvniecību. Sākotnēji kompleksa būvniecību bijušās Rīgas porcelāna M. S. Kuzņecova porcelāna rūpnīcas teritorijā bija plānots sākt 2008. gada beigās, bet durvis vērt līdz 2010. gada beigām. Šos plānus izjauca dižķibele – ekonomiskās situācijas dēļ būvniecības termiņš tika mainīts.

"Akropolis Group" ir uzņēmumu grupa, kas pārvalda nekustamā īpašuma attīstītāju un tirdzniecības centru nomas un apsaimniekošanas uzņēmumus Lietuvā, Latvijā, Igaunijā un Bulgārijā. Šobrīd "Akropolis Group" pārvaldībā ir "Akropoles" iepirkšanās un izklaides centri Viļņā, Klaipēdā un Šauļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!