Foto: Shutterstock

Lai arī Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati rāda būtisku mirušo skaita pieaugumu pēdējo divu gadu laikā, līdz ar to ir tikai loģiski, ka apbedītājiem bijis vairāk darba un apgrozījums audzis, kopējā nozares peļņa kopš pagājušā gada nedaudz kritusies. Skaidrosim, cik daudz un kāpēc. Tāpat novērojama tendence, ka līdz ar pandēmiju arī apbedīšanas nozarē ienākusi digitalizācija un daudzus jautājumus saistībā ar bērēm cilvēki kārto attālināti.

"Jāatzīst, ka apbedīšanas nozare ir viena no tām, ko vismazāk ir ietekmējuši ar Covid-19 saistītie ierobežojumi. Savukārt attiecībā par peļņas kritumu ir jāskatās katrs gadījums atsevišķi. Kopumā jāuzsver, ka apbedīšanas pakalpojumu sniedzējus Covid-19 ierobežojumi ir skāruši minimāli, jo nav mainījies apbedīšanas pakalpojumu saturs, vienīgās izmaiņas ir attiecībā uz pulcēšanās ierobežojumiem kapličās, atvadu zālēs un kapos, kas neietekmē pašu apbedītāju," stāsta SIA "Nacionālais apbedīšanas dienests" vadītājs Edgars Timpa. "Tomēr ir jāuzsver, ka līdz ar Covid-19 ierobežojumiem iedzīvotāji vairāk un vairāk noformē bēres vai kremāciju attālināti, ierodoties vien noteiktā datumā un laikā uz kapiem vai saņemot urnu apbedīšanas birojā vai ar piegādi uz mājām. Tā rezultātā apbedīšanas process kļūst arvien vienkāršāks un caurredzamāks, atliek vien sazvanīt sev tīkamāku apbedīšanas biroju (sēru namu)," saka Timpa.

Analizējot datus par nozarē strādājošajiem uzņēmumiem, redzams, ka tie pagājušajā gadā apgrozījuši nepilnus 10,7 miljonus eiro, gūstot 791,67 tūkstošu eiro peļņu. Salīdzinot ar gadu iepriekš, pērn apbedīšanas nozares kopējais apgrozījums palielinājies par 13,84%, bet peļņa sarukusi par 2,9%

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!