Apdrošinātāju vidū ir ļoti liela konkurence, kas neļauj strauji kāpināt OCTA cenas, tomēr tās augs pakāpeniski, biznesa portālam "Nozare.lv" prognozēja apdrošināšanas sabiedrībās.


"If Apdrošināšana" galvenais OCTA produkta vadītājs Agris Āva skaidroja, ka pašlaik biznesa loģika nosaka - agri vai vēlu pakalpojuma cenām vajadzētu izlīdzināties ar tā izmaksu līmeni un arī patērētāju interesēs ir saglabāt un veidot apdrošināšanas pakalpojuma cenas stabilas un savā ziņā paredzamas. Tomēr, tā kā OCTA nozare arī šogad turpina strādāt ar zaudējumiem, apdrošināšanas sabiedrības jau ilgstoši norāda - OCTA produkts tām ir zaudējumus nesošs, un cenām vidēji būtu jāpalielinās.

"Nežēlīgā konkurence šā produkta tirgū neļauj tik viegli īstenot cenu kāpumu, tāpēc, visticamāk, dažādos OCTA segmentos cenu pieaugums vai samazinājums būs atšķirīgs," atzina Āva.

Arī "BTA" valdes locekle Jeļena Alfejeva norādīja, ka patlaban tendences liecina par nelielu kāpumu OCTA cenām, kas visdrīzāk tuvākajā laikā turpināsies.

Viņa arī norādīja uz apdrošinātāju savstarpējo konkurenci, kas liedz strauji palielināt OCTA cenu, jo tad strauji kritīsies prēmiju apgrozījums. "Latvijā apdrošinātājiem saistībā ar OCTA apdrošināšanas veidu ir diezgan daudz fiksēto izdevumu, kas nozīmē, ja apgrozījums samazināsies, tad nebūs līdzekļu, lai segtu šos fiksētos izdevumus. Līdz ar to, no vienas puses, zaudējumi OCTA apdrošināšanas veidā nosaka tendenci cenām palielināties. Bet, no otrās puses, lēcieni nav iespējami," atzina Alfejeva.

Pēc viņas prognozēm, OCTA cenu palielinājums tuvākajā laikā turpināsies pakāpeniski.

Tāpat "BTA" valdes locekle norādīja, ka apdrošinātāji no OCTA sistēmas pastāvēšanas pirmsākumiem ir daudz ieguldījuši tehnisko rīku attīstībā, lai precīzāk varētu noteikt OCTA apdrošināšanas cenu katram klientam individuāli. Pēc viņas sacītā, cenas OCTA polisēm vairāk celsies tiem autobraucējiem, kuri uz ceļa uzvedas agresīvi. "Tiem, kas brauc uzmanīgi un negadījumus neizraisa, cenas pat var samazināties," uzsvēra Alfejeva.

Iepriekš apdrošināšanas sabiedrībā "Balta" biznesa portālam "Nozare.lv" atzina, ka autovadītājiem, visticamāk, būs jārēķinās ar OCTA cenu kāpumu.

"Baltas" valdes loceklis Kristians Pudans norādīja, ka šā gada pirmo deviņu mēnešu OCTA rezultāti nav pārsteigums, un tirgus turpina radīt zaudējumus apdrošinātājiem jau teju deviņus gadus pēc kārtas, ar izņēmumu vien 2009.gadā.

"Joprojām iemesls ir polišu cena, kas jau pirms četriem gadiem piedzīvoja būtisku kritumu un, neskatoties uz atlīdzību izmaksu pieaugumu, nav atgriezusies sākotnējā līmenī. Lai arī Latvijas nedzīvības apdrošināšanas tirgū valda augsta konkurence, līdzšinējie rezultāti pierāda, ka nav ekonomiski pamatoti uzturēt šādu līmeni, tāpēc, visticamāk, sagaidāms straujāks OCTA cenu pieaugums," skaidroja Pudans.

Jau ziņots, ka šā gada pirmos deviņus mēnešus OCTA nozare noslēgusi ar negatīvu bilanci 1,2 miljonu latu apmērā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā (LTAB).

Kā norāda LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics, galvenais iemesls negatīvajam rezultātam ir tas, ka ar ieņēmumiem no apdrošināšanas prēmijām pilnībā vairs nevar tikt nodrošināta visu izdevumu segšana, no kā izdarāms secinājums, ka, turpinot pieaugt izdevumiem, apdrošinātājiem ir jāsabalansē apdrošināšanas polišu cenas tā, lai novērstu zaudējumu apmēra tālāku palielināšanos.

2012.gada deviņos mēnešos apdrošināšanas sabiedrībām piekritušo atlīdzību prasību neto summa bija 14,4 miljoni latu, kas ir par 12% vairāk nekā 2011.gada deviņos mēnešos. Attiecīgi nopelnīto prēmiju summa bija 20,4 miljoni latu ar pieaugumu 7% apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!