Otrdien, 23.septembrī, Latvijā un visā eirozonā nonāk otrās jeb Eiropas sērijas 10 eiro banknote. Jaunajai banknotei ir pastiprināta pretviltošanas drošība un nedaudz mainīts dizains, skaidro Latvijas Banka.

Jaunās 10 eiro banknotes apgrozībā nonāks pakāpeniski, ar komercbanku starpniecību nokļūstot veikaos, uzņēmumos. Savukārt pirmās sērijas banknotes, naudas aprites ciklā nonākot Latvijas Bankā, atpakaļ apgrozībā vairs netiks laistas – tās tiks aizstātas ar Eiropas sērijas banknotēm, tātad uzņēmējiem un iedzīvotājiem nav jāmaina vienas banknotes pret otrām, uzsver centrālā banka.

Pirmās sērijas 10 eiro banknotes - tāpat kā iepriekšējā parauga piecu eiro banknotes - saglabās savu vērtību bez laika ierobežojuma.

"Centrālā banka un tās klienti – komercbankas un inkasācijas uzņēmumi – ir gatavi jaunās 10 eiro banknotes ieviešanai," iepriekš uzsvēra Latvijas Bankas valdes loceklis, Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms. "Banknošu krājumi sadarbībā ar Vācijas centrālo banku ir nodrošināti laicīgi un pietiekamā apjomā."

Latvijas Bankas Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs Andris Tauriņš atgādina, ka praktiskā līmenī gatavošanās jaunās banknotes ieviešanai notika ilgāk nekā gadu – veikti naudas automātu un citu iekārtu testi, pārbaudīta programmatūra un risināti citi tehniski jautājumi. Nekādas problēmas praktiskā līmenī pašlaik nav konstatētas, un viens no skaidrojumiem ir tas, ka Latvijas uzņēmēji, kas strādā ar skaidru naudu, – bankas, degvielas, dzērienu tirgotāji, autostāvvietu un biļešu pakalpojumu sniedzēji – izmanto modernas iekārtas.

Pirmā Eiropas sērijas banknote ar piecu eiro nominālu pie vairāk nekā 334 miljoniem eiro zonas dalībvalstu iedzīvotāju nonāca 2013.gada maijā. Pirmā izlaiduma banknotes būs apgrozībā kopā ar jaunajām banknotēm un saglabās savu vērtību bez laika ierobežojuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!