Foto: DELFI
Lai gan apkures sezona jau ir sākusies, malkas cenas Latvijā nav būtiski palielinājušās, pastāstīja aptaujātie malkas tirgotāji.

"Skaldītas malkas cena, neskatoties uz apkures sezonas sākumu, nav mainījusies, un tā ir saglabājusies aptuveni 24 latu apmērā par kubikmetru zaļas malkas, bet 29 lati par kubikmetru sausas malkas," sacīja mežizstrādes uzņēmuma "Krauzers" līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Andis Araks.

Viņaprāt, skaldītas malkas cenas šogad varētu arī nepalielināties. "Visticamāk, malkas cenas šogad nepalielināsies. Vienīgais, kas var izraisīt cenu kāpumu, ir barga ziema, kad tirgotāji to var izmantot kā iemeslu, lai palielinātu cenu, vai arī pieprasījuma pieaugums no Skandināvijas – viņiem ir mazas noliktavas un, ja aukstā laika dēļ tur būs liels pieprasījums, liela daļa malkas tiks importēta arī no Latvijas, kā dēļ uz vietas varētu pieaugt cenas," sacīja Araks.

Viņš arī pastāstīja, ka pašlaik mazs malkas cenas pieaugums ir vērojams trīs metrus gariem malkas baļķiem. "Kopš apkures sezonas sākuma malkas baļķiem ir pieaugušas cenas par aptuveni vienu latu, un tagad tie maksā 16 latu kubikmetrā," teica "Krauzers" valdes priekšsēdētājs, taču norādīja, ka pagaidām nav redzams pamatojums turpmākam cenu pieaugumam.

Araks arī uzsvēra, ka salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pieprasījums pēc malkas nav pieaudzis vai samazinājies – tas ir saglabājies stabils.

Arī kokmateriālu vairumtirgotāja "Loggers" valdes loceklis Andris Klodāns pavēstīja, ka malkas cenas, sākoties apkures sezonai, nav palielinājušās. "Malkas cenas nav mainījušās, un, visticamāk, šogad tās arī nepieaugs, ja vien nebūs lieli sali," informēja Klodāns.

Viņš norādīja, ka pašlaik salīdzinoši mazaktīvi notiek arī malkas eksports uz Skandināviju. "Pašlaik stāv pilna osta ar malku, bet viņu Skandināvijā neviens nepērk, līdz ar to ir samazinājusies arī tās cena. Visticamāk, pieprasījums pēc šīs malkas varētu palielināties, sākoties lieliem saliem," atzina "Loggers" valdes loceklis.

Aģentūra BNS novēroja, ka sludinājumu portālā "ss.lv" ievietots daudz sludinājumu par malkas pārdošanu. Sludinājumos skaldītu malku piedāvāts iegādāties no 15 līdz 28 latiem kubikmetrā.

"Lursoft" informācija liecina, ka "Krauzers" dibināts 1998.gadā. Tā apmaksātais pamatkapitāls ir 453,1 tūkstotis latu, bet tā īpašnieki ir Andis Araks (50%) un Kaspars Eihe (50%).

Uzņēmums "Loggers" ir dibināts 2009.gadā. Tā apmaksātais pamatkapitāls ir tūkstotis latu, bet reģistrētais pamatkapitāls – divi tūkstoši latu. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Andris Klodāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!