Foto: LETA

2020. gada februārī, salīdzinot ar 2019. gada februāri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 0,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati par pēdējo mēnesi pirms ārkārtas situācijas izsludināšanas. To ietekmēja apjoma kāpums ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 16,7% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 7%, bet apstrādes rūpniecībā bija kritums par 0,9%.

Apstrādes rūpniecībā vislielākais izlaides kritums, salīdzinot ar 2019. gada februāri, bija iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 18%, automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā – par 8,3% un iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 6,1%. Ražošanas apjoma samazinājumu uzrādīja arī divas no trim pēc īpatsvara lielākās nozares: koksnes un koka izstrādājumu ražošana un pārtikas produktu ražošana (samazinājums attiecīgi par 1,3% un 0,1%).

Vislielākais ražošanas apjoma pieaugums bija papīra un papīra izstrādājumu ražošanā – par 21,5%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 10,7% un elektrisko iekārtu ražošanā – par 8,3%. Pēc īpatsvara trešajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas – produkcijas apjoms pieauga par 5,8%.

2020. gada februārī, salīdzinot ar 2020. gada janvāri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 3%. Tai skaitā ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 4,1%, apstrādes rūpniecībā – par 2,1% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 9,9%.

2020. gada februārī, salīdzinot ar 2019. gada februāri, kopējais apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 4,6%. Apgrozījums eksportā pieauga par 7,2% (tai skaitā eirozonā – par 2,3%, ārpus eirozonas – par 11,6%), savukārt vietējā tirgū apgrozījums samazinājās par 0,9%.

2020. gada februārī, salīdzinot ar 2020. gada janvāri, kopējais apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem pieauga par 2,5%. Apgrozījums eksportā pieauga – par 3,7% (no tā eirozonā – par 0,2%, ārpus eirozonas – par 6,9%), savukārt vietējā tirgū apgrozījums saglabājās iepriekšējā mēneša līmenī.

Apsekojuma datu ieguve par februāri notika laika periodā no 1. līdz 27. martam, un tas daļēji ietekmēja atsevišķu uzņēmumu iespējas sagatavot pārskatam nepieciešamo informāciju. Līdz ar to, kā iemeslu minot izsludināto ārkārtējo situāciju valstī saistībā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu un noteikto karantīnu, datus neiesniedza 10 apstrādes rūpniecības uzņēmumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!