Foto: stock.xchng/Publicitātes foto/DELFI

2020. gada jūlijā, salīdzinot ar 2019. gada jūliju, apstrādes rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 1,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Ražošanas apjoma kāpums bija arī ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 11,5%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē bija kritums par 14,1%. Kopējā rūpniecības produkcijas izlaide palielinājās par 0,1%.

Salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo mēnesi, ražošanas apjoma pieaugums bija pēc īpatsvara lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā – par 12,5%. Produkcijas apjoma kāpumu jūlijā turpināja uzrādīt ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošana – par 13,7% un datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošana. Samazinoties Covid-19 pandēmijas negatīvajai ietekmei, jūlijā pirmo mēnesi produkcijas izlaides kāpumu uzrādīja iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošana – par 11,9%, mēbeļu ražošana – par 10,5% un apģērbu ražošana – par 9,1%.

Savukārt produkcijas apjoma kritums saglabājās iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 26,5% un automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā (automobiļu detaļu un piederumu ražošana, kas sevī ietver dažādas automobiļu sastāvdaļas) – par 16,8%. Ražošanas apjoma samazinājums bija arī farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā, metālu ražošanā un divās no trim pēc īpatsvara lielākajās nozarēs: pārtikas produktu ražošanā un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas (attiecīgi par 0,2% un 15,5%).

2020. gada jūlijā, salīdzinot ar 2020. gada jūniju, apstrādes rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 4,1%. Ražošanas apjoma kāpums bija arī ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 0,3%, bet kritums – elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 27,1%. Kopējā rūpniecības produkcijas izlaide samazinājās par 0,8%.

2020. gada jūlijā, salīdzinot ar 2019. gada jūliju, kopējais apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 5,5%. Eksports palielinājās par 9,8% (no tā eirozonā – par 14,6%, ārpus eirozonas – par 5,6%), savukārt vietējā tirgū apgrozījums samazinājās par 1,5%.

2020. gada jūlijā, salīdzinot ar 2020. gada jūniju, kopējais apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem pieauga par 4,2%. Apgrozījums vietējā tirgū – par 0,4% un eksportā – par 6,2% (no tā eirozonā – par 12,1%, ārpus eirozonas – par 1,6%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!