Foto: Shutterstock
Strādāšana no mājām pēdējo gadu laikā kļuvusi par izplatītu tendenci, pat pasaules ietekmīgākajiem uzņēmumiem mainot iekšējo kultūru, lai pielāgotos darbinieku vēlmei strādāt no mājām. Attālinātu darbu labprāt piekopj arī Latvijas iedzīvotāji, 42% respondentu atzīst, ka tas ļauj darbu veikt netraucēti vienatnē, liecina dzīvojamo māju attīstītāja "Bonava Latvija" veiktā aptauja.

Šībrīža situācija Latvijā liecina par visnotaļ pozitīvu tendenci strādāt no mājām – vairākas reizes mēnesī šādu praksi piekopj teju piektā daļa (17%) Latvijas iedzīvotāju, savukārt gandrīz katrs desmitais (9%) strādā tikai no mājām. Pavisam nelielu īpatsvaru (8%) veido aptaujātie, kas no mājām izvēlas strādāt tikai bērnu vai savas slimības laikā, turpretim 27% atzinuši, ka savu darbu no mājām nemaz nevarētu paveikt.

Latvijas iedzīvotāju aptaujā tika noskaidrots, ka puse respondentu (54%) novērtē iespēju darbu apvienot ar mājās veicamajiem pienākumiem. 24% arī atzīst, ka, strādājot no mājām, ir vieglāk koncentrēties. Turpretim, vērtējot attālinātas strādāšanas trūkumus, teju katram trešajam respondentam pietrūkst tiešā kontakta ar kolēģiem vai darba vadītāju, kad nepieciešama palīdzība vai konsultācija darba veikšanai, un 22% respondentu atzinuši, ka strādāšanai ārpus ofisa trūkst visu darbam nepieciešamo lietu, piemēram, dokumentu, pierakstu, darba e-pasta vai datora.

"Lai arī bieži vien uzskatām, ka strādāšanu no mājām izvēlas vien gados jaunāki cilvēki, aptaujā atklājies, ka attālinātai strādāšanai pievēršas ne tikai jaunieši, bet arī cilvēki virs 35 gadiem. Turklāt darba veikšanai tiek izmantota ne vien mājokļa vide, bet arī citas iedvesmojošas vietas, kafejnīcas, koprades telpas vai iespējas veikt darbu brīvā dabā," teic "Bonava Latvija" personāla speciāliste Madara Jeroščeva.

Taujāti par apstākļiem strādāšanai no mājām, teju puse Latvijas respondentu priekšroku dod labiekārtotam kabinetam, kas atgādina biroja vidi. Turklāt respondentu īpatsvars šai atbildei pieaug līdz ar vecuma kategoriju. Brīvāku darba vidi, piemēram, strādāšanu brīvā dabā vai uz terases izvēlējušies 28% aptaujāto, un gandrīz katram piektajam respondentam visvairāk koncentrēties darbam palīdz tik vien kā mīksts dīvāns un kafija – šādai darba videi pārliecinošāko priekšroku dod jaunākās vecuma kategorijas aptaujātie.

"Nereti strādāšana no mājām vai kādas citas iedvesmojošas vietas palīdz darbiniekam labāk koncentrēties un veikt uzdevumu. Tā liecina arī daudzi starptautiskie pētījumi, tostarp britu laikraksta "Independent" veiktā aptauja, secinot, ka savu darbu respondenti veic efektīvāk tieši no mājām," skaidro Jeroščeva.

Aptauja veikta sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat Latvija", pētījumā piedalījās 1026 respondenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!