Deviņi no desmit Latvijas iedzīvotājiem mēģina mājās dzīvot dabai draudzīgāk, liecina "Ikea" veiktā aptauja.

Tomēr gandrīz puse atzīst, ka ir jutušies vainīgi, jo domā, ka nedara pietiekami. Dzīvot zaļāk visvairāk motivē praktiskie aspekti un vēlme ietaupīt.

Ko tieši Latvijas iedzīvotāji dara, lai mājās dzīvotu ilgtspējīgāk? Biežākā atbilde ir – taupa resursus (piemēram, elektrību un ūdeni), samazina atkritumu daudzumu, atsakās no nevajadzīgiem pirkumiem. Daudzi atzīst, ka pārdomā divreiz, pirms iegādāties kaut ko jaunu, un paildzina esošo mantu mūžu, tās salabojot vai iepērkoties lietotu preču veikalos. Sev nevajadzīgo aptaujas dalībnieki bieži pārdod, atdod vai ziedo labdarībai.

"Latvijas iedzīvotājiem ir interese par ilgtspējīgu dzīvesveidu, tomēr katrs ceturtais uzskata, ka tas ir dārgs un prasa pārāk lielu piepūli. Tāpēc ir svarīgi nodrošināt vienkāršus un maciņam draudzīgus risinājumus," akcentē "Ikea Latvija" vadītājs Pēteris Grīnbergs.

Gandrīz divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka dzīvot zaļāk motivē iespēja samazināt atkritumu daudzumu un ietaupīt naudu. Vairāk nekā puse aptaujas dalībnieku (54%) uzskata, ka ilgtspējīga saimniekošana ir veselīga dzīvesveida pamatā, bet katrs trešais dalībnieks atzīst emocionālā aspekta nozīmi – šāds dzīvesveids rada labāku psiholoģisko pašsajūtu un cerību, ka izdosies saglabāt mūsu planētu nākamajām paaudzēm.

Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju reizēm jūtas vainīgi, ka dara par maz, un atzīst, ka tā visbiežāk noticis, ja nešķiro atkritumus (45%), izmet pārtiku, apģērbu vai elektroniskās ierīces (39%) vai lieto produktus, kas nav draudzīgi videi (33%).

Kopumā 'Ikea" veiktās aptaujas dalībnieki optimistiski raugās nākotnē un uzskata, ka soli pa solim var padarīt savu dzīvi dabai draudzīgāku. Nākamā gada laikā trešā daļa dalībnieku plāno samazināt atkritumu daudzumu un uzlabot šķirošanas paradumus, kā arī padarīt savu dzīvesvietu energoefektīvāku. 38 % aptaujāto plāno paši audzēt zaļumus un citu pārtiku, biežāk izvēlēties augu valsts produktus un retāk lietot uzturā gaļu (23 %). Tiesa, 7 % atzinuši, ka savus paradumus mainīt neplāno.

Aptauju pēc "Ikea" pasūtījuma 2021. gada maijā veica pētījumu aģentūra "Norstat". Aptaujā piedalījās 500 Latvijas iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!