Foto: LETA

Ja tiks mainīti iepriekš pieņemtie lēmumi par elektroenerģijas tirgus atvēršanu mājsaimniecībām, "Latvenergo", visticamāk, lūgs palielināt elektrības tarifus, uzskata ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

"Elektroenerģijas cenu pieaugums, ar ko šodien ir jāsastopas, ir sekas tiem lēmumiem, kurus Latvijas valdība un Saeima ir pieņēmusi pēdējo 10 gadu laikā. Tās ir starpvalstu saistības, Eiropas Komisijas direktīvas, lēmumi par atbalstu atjaunojamai enerģijai un obligātās iepirkumu komponentes (OIK) apmēriem un citi. Arī šī gada valsts budžets, par kuru nobalsoja Saeima un kurš paredz elektroenerģijas tirgus liberalizāciju," skaidro Dombrovskis.

Ministrs norāda, ka valdības lēmums par tirgus atvēršanu mājsaimniecībām pēc iepriekšējā ekonomikas ministra Daniela Pavļuta (RP) iniciatīvas jau vienu reizi tika atlikts, jo nebija paredzēti OIK un cenu pieaugumu kompensējošie mehānismi. Pašlaik esot panākts, ka OIK tuvākajos gados nepieaugs, un budžetā ir piešķirts finansējums sociālajam atbalstam mazāk nodrošinātajām iedzīvotāju kategorijām, lai novērsu cenu pieauguma ietekmi.

Ja valdība un Saeima mainīs savus iepriekšējos lēmumus, visticamāk, "Latvenergo" vērsīsies Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) ar lūgumu palielināt tarifus, jo ir aprēķināts jauns OIK, bet starta tarifs no "Latvenergo" puses līdz šim ir dotēts katru gadu 25 miljonu eiro apmērā. Turklāt šāds lēmums iespaidos valsts budžeta deficītu, norāda Dombrovskis.

Viņaprāt, valdībai ir jārūpējas, lai no tirgus liberalizācijas, lai kurā datumā tā notiktu, neciestu mazāk nodrošinātie iedzīvotāji, un jāparedz pietiekams sociālais spilvens. Valdībai jābūt gatavai nepieciešamības gadījumā, to arī palielināt.

Kā ziņots, koalīcijas partijās sākusies diskusija par iespēju mainīt elektroenerģijas tirgus liberalizācijas nosacījumus mājsaimniecībām vai citādi slāpēt gaidāmā cenu pieauguma ietekmi uz iedzīvotāju tēriņiem.

Pašlaik normatīvi paredz, ka no 1.aprīļa Latvijas mājsaimniecībām elektroenerģija būs jāpērk brīvajā tirgū. Elektrības cena atsevišķām mājsaimniecībām pieaugs pat par 40%.

Šobrīd divi tirgotāji ir atklājuši savus piedāvājumus. AS "Latvenergo" mājsaimniecībām elektrību tirgos par cenu no 16 līdz 16,9 centiem par kilovatstundu (kWh) atkarībā no elektroenerģijas patēriņa. Savukārt SIA "Baltcom TV" elektroenerģiju piedāvās par 16,1 līdz 16,8 centiem par kWh. "Latvenergo" arī plāno turpināt atbalsta programmu, daudzbērnu ģimenēm piešķirot vienreizēju dāvinājumu - 750 kWh elektroenerģijas bez maksas.

Patlaban, kamēr mājsaimniecības elektroenerģijas patēriņš nav pārsniedzis 1200 kilovatstundas, tiek piemērots tā dēvētais starta tarifs un maksa par elektrību ir 11,64 centi, bet pēc tam tiek maksāts tā dēvētais pamata tarifs jeb 15,15 centi par kWh.

Latvijas elektroenerģijas tirgus tiek pakāpeniski atvērts jau kopš 2007.gada. Patlaban brīvajā tirgū ir vairāk nekā 24 000 lietotāju - juridiskas personas, kas patērē ap 75% elektroenerģijas. Nodrošinot pilnīgu liberalizāciju, brīvajā tirgū tiktu iesaistītas arī visas mājsaimniecības jeb ap 847 300 lietotāju, kas patērē atlikušos aptuveni 25% elektroenerģijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!