Foto: Pixabay

Ekonomikas ministrija (EM) izstrādājusi un saskaņošanai nodevusi Būvniecības obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas likumprojektu, ar kuru iecerēts nodrošinot ātru un efektīvu būvniecības procesa rezultātā radīto zaudējumu atlīdzināšanu.

EM atzina, ka ar jaunu Būvniecības obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas likumprojektu plānots ieviest jēgpilnu trešo personu interešu aizsardzību būvniecības procesā, ieviešot konceptuāli jaunu būvniecības procesa dalībnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu.

"Lai nodrošinātu sabiedrības interešu efektīvu aizsardzību, ņemot vērā būvniecības procesa sadrumstalotu dabu, ir nepieciešams ieviest striktu atbildību par būvniecības ieceres īstenošanas procesā nodarīto kaitējumu trešās personas dzīvībai vai veselībai vai trešās personas mantai nodarītajiem zaudējumiem," uzsvēra EM.

Tādējādi ar likumprojektu piedāvāts ieviest būvniecības ierosinātāja striktu atbildību par trešajām personām nodarītajiem zaudējumiem. Vienlaicīgi būvniecības ierosinātājam būs paredzētas tiesības regresa kārtībā vērsties pret būvniecības procesa dalībnieku, kura darbība vai bezdarbība ir bijusi par iemeslu zaudējumiem.

"Striktas atbildības apjoma ierobežojums ir izvēlēts, balstoties uz sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) likuma regulējumu un OCTA jomā izveidojušos judikatūru un zaudējumu atlīdzināšanas principiem. Būvniecības ierosinātāja strikta atbildība savā būtībā ir ļoti līdzīga autotransporta līdzekļa īpašnieka striktai atbildībai par zaudējumiem, kurus nodara, vadot viņa īpašumā esošu transportlīdzekli," atzina ministrijā.

Paredzams, ka būvniecības obligātā civiltiesiskās atbildības apdrošināšana aptvers zaudējumus, kuru iemesls ir inženierizpētes veicēja, būvprojekta izstrādātāja, būvprojekta ekspertīzes veicēja, būvdarbu veicēja, būvuzraudzības veicēja darbība vai bezdarbība. "Tieši minētie būvniecības procesa dalībnieki ar savu darbību vai bezdarbību var nodarīt kaitējumu trešās personas dzīvībai, veselībai vai radīt finansiālus zaudējumus trešās personas mantai," atzina EM.

Būvniecības obligātās civiltiesiskās atbildības ietvaros tiks apdrošināti zaudējumi, kas rodas būvdarbu laikā un kuriem ir cēloniskais sakars ar būvlaukumā veiktajiem būvdarbiem, neatkarīgi no tā, kad ir veikta darbība vai bezdarbība, kas ir bijusi iemesls nodarītajiem zaudējumiem.

Par likumprojektu vēl jālemj Ministru kabinetam, bet gala lēmumu pieņems Saeima.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!