Foto: Publicitātes attēli
Enerģētikas grupa "Utilitas" pabeigusi Grobiņas vēja parka iegādi. Tas ir viens no lielākajiem vēja parkiem Latvijā, kas sastāv no 33 "Enercon" vēja turbīnām ar kopējo jaudu 19,8 MW, informē uzņēmuma pārstāvji.

"Vēja enerģijas attīstība ir daļa no mūsu uzņēmuma ilgtermiņa stratēģijas – veidot vēja un saules enerģijas parkus un nostiprināt mūsu pozīciju kā vienam no lielākajiem atjaunojamās enerģijas ražotājiem reģionā. Esam priecīgi paplašināt savu portfeli, iegādājoties Grobiņas vēja parku, kas papildinās "Utilitas" Tārgales vēja parku, kurš tiks pabeigts 2022. gada rudenī un kura kopējā jauda būs 58,8 MW. Mēs esam apņēmušies ieguldīt atjaunojamās enerģijas sektorā, lai palīdzētu risināt enerģētikas, drošības un klimata izaicinājumus Baltijas reģionā," stāsta Renē Tammists (Rene Tammist), "Utilitas" vēja enerģijas uzņēmuma "OÜ Utilitas Wind" valdes loceklis.

"Šobrīd Latvijā tikai 3% no saražotās elektroenerģijas ir vēja enerģija, kas, ņemot vērā tās īpatsvaru reģionā, ir zems rādītājs. Iegādājoties Grobiņas vēja parku un turpinot Tārgales vēja parka celtniecību, mēs strādājam pie tā, lai uzlabotu Latvijas enerģētisko drošību, samazinātu atkarību no importa enerģijas avotiem un palielinātu atjaunojamās enerģijas īpatsvaru Latvijā, lai palīdzētu valstij sasniegt tās atjaunojamās enerģijas mērķus," apstiprina Renārs Urbanovičs, "Utilitas" vadošais projektu vadītājs.

"Līdz 2022. gada beigām tiks sasniegts ilgtermiņa investīciju plāns, kas paredzēja SIA "Privāto Aktīvu Pārvalde" maksimālo investīciju termiņu atjaunojamās enerģijas jomā, konkrēti – vēja parkos, 15 gadu garumā. Ņemot to vērā, uzņēmuma valde ir nolēmusi pārdot konkrēto investīciju portfeli SIA "INPO 24", kam pieder Grobiņas vēja parks, tādējādi pilnībā slēdzot šo investīciju," informē Grobiņas vēja parka pārdevēja SIA "Privāto aktīvu pārvalde" pārstāvis Juris Pētersons.

Kā liecina “Lursoft” dati, SIA “INPO 24” reģistrēts 2015. gadā un tā darbības veids ir holdingkompāniju darbība. Uzņēmuma apmaksātais pamatkapitāls ir 1,235 miljoni eiro. 2021. gadā kompānijas peļņa bija 2,5 miljoni eiro. Vienīgais uzņēmuma valdes loceklis ir Edgars Šķenderis, bet uzņēmuma 100% daļu īpašnieks – SIA “Privāto aktīvu pārvalde”. Patiesā labuma guvēji ir Kristiāna Lībane-Šķēle, Madara Šķēle-Dupate un Anete Šķēle-Pētersone.

Grobiņas vēja parku uzturējuši "Enercon" speciālisti, nodrošinot augstu darbības efektivitāti visā tā pastāvēšanas laikā. "Utilitas" plāno turpināt vēja turbīnu ekspluatāciju un cer to izmantot kā platformu turpmākai attīstībai reģionā. "Utilitas" ir orientēts uz ražošanas portfeļa paplašināšanu Latvijā un ir apņēmies sadarboties ar valsti, pašvaldībām, kopienām, zemes īpašniekiem un citām pusēm, lai sasniegtu uzņēmuma mērķus.

Vēja enerģija ir viens no ilgtspējīgākajiem enerģijas avotiem, un vēja parki ir nozīmīgs instruments, kas palīdzēs Latvijai sasniegt vērienīgos atjaunojamās enerģijas mērķus 2030. gadam. Saskaņā ar Latvijas Nacionālo enerģētikas un klimata plānu 2021.-2030. gadam ir paredzēts palielināt no atjaunojamajiem energoresursiem saražotās elektroenerģijas īpatsvaru vismaz līdz 67 %. Atjaunojamo energoresursu enerģijas ražošanas pieaugums ir cieši saistīts ar Eiropas Savienības klimata neitralitātes mērķi, kas jāsasniedz līdz 2050. gadam. Atjaunojamās enerģijas tēma ir kļuvusi nozīmīga arī saistībā ar pašreizējo karu Ukrainā, kas prasa tūlītēju rīcību ne tikai Latvijā, bet visā Eiropas Savienībā, lai stiprinātu Eiropas energosistēmas noturību un neatkarību.

"Utilitas" ir lielākais atjaunojamās enerģijas ražotājs Igaunijā, kā arī lielākais centralizētās siltumapgādes operators valstī. 2021. gadā "Utilitas" saražoja 1,7 TWh siltumenerģijas un 330 GWh elektroenerģijas, no kuriem 66% ir no atjaunojamiem resursiem. "Utilitas" virzās uz oglekļa neitralitāti, radot papildu atjaunojamās enerģijas jaudas un investējot reģiona saules un vēja enerģijā, kā arī plānojot savu pirmo zaļā ūdeņraža izmēģinājuma projektu. 2021. gadā "Utilitas" konsolidētie pārdošanas ieņēmumi bija 161 miljons eiro un aktīvu apjoms – 486 miljoni eiro.

Uzņēmums pieder Eiropas diversificētās infrastruktūras fondam II (European Diversified Infrastructure Fund II), kura aktīvus pārvalda uzņēmuma "First Sentier Investors" (FSI) un uzņēmumu grupas "Utilitas" valdes locekļi. "First Sentier Investors" ir globāla aktīvu pārvaldības sabiedrība, kas pārvalda vairāk nekā 165 miljardus eiro (2021. gada 31. decembrī) aktīvos, kas tiek pārvaldīti institucionālo investoru, pensiju fondu, vairumtirdzniecības izplatītāju, ieguldījumu platformu, finanšu konsultantu un klientu vārdā visā pasaulē. "Utilitas" vairākuma akcionāram "FSI" ir plaša starptautiskā pieredze atjaunojamās enerģijas nozarē; tā portfelī ir otrs lielākais Portugāles atjaunojamās enerģijas ražotājs "Finerge", kam ir ievērojamas vēja un saules enerģijas jaudas Portugālē un Spānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!