Foto: Reuters/Scanpix

Arī 2013.gadā Latvijas lauksaimnieki varēs saņemt pārejas nacionālo atbalstu pie tiešmaksājumiem, ceturtdien vienojušās atbildīgās Eiropas Savienības institūcijas, portālu "Delfi" informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

Šīs papildu piemaksas lauksaimniekiem maksās no valsts budžeta. Cik liels būs pārejas nacionālais atbalsts nākamajā gadā Latvijas lauksaimniekiem, vēl skaidri nav zināms, jo no budžeta izmaksājamā summa būs vēl jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju.

Latvijai pievienojoties ES, tika plānots, ka papildu valsts tiešmaksājumi beigsies ar 2013.gadu, un Eiropas Komisija un Eiropas Parlaments arī pastāvēja uz šo papildu piemaksu pie tiešajiem maksājumiem pārtraukšanu.

Tomēr zemkopības ministre Laimdota Straujuma kopīgi ar Latvijas pārstāvjiem ES institūcijās, ministrijas speciālistiem un lauksaimnieku sabiedrību centās pārliecināt pārējās dalībvalstis, ka Latvijai, kas saņem vismazākos platības maksājumus, būtu jāatļauj papildu piemaksas saglabāt arī 2013.gadā.

Diskusijas bija smagas un pozitīvu pavērsienu ieguva arī pateicoties tam, ka tajās iesaistījās EP deputāte Sandra Kalniete un ES attīstības komisārs Andris Piebalgs.

Straujuma ļoti atzinīgi novērtējusi EP deputātes Sandras Kalnietes un komisāra Piebalga ieguldījumu, aktīvi un mērķtiecīgi virzot Latvijas lauksaimniekiem svarīgos jautājumus Eiropas Savienībā. Labvēlīgs rezultāts panākts ar Latvijas pārstāvju ES un Latvijas lauksaimnieku sabiedrības kopīgu darbu, informē ZM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!