Foto: Shutterstock

Otrdien, 15. decembrī, valdība precizēja brīvdienās tirgojamo preču sarakstu, nosakot, ka nedēļas nogalēs un svētku dienās varēs pārdod arī Ziemassvētku eglītes, portālu "Delfi" informēja Zemkopības ministrija (ZM).

Saskaņā ar Stādu audzētāju biedrības sniegto informāciju - vairāk nekā 80% Ziemassvētku eglīšu tiek pārdotas sestdienās un svētdienās. Tas tādēļ, ka strādājošajiem pircējiem darba laiks pārsvarā ir no pulksten 8.00 līdz 17.00 un vienīgās pieejamās dienas ir brīvdienas, kad dienas gaišajā laikā kopā ar ģimeni var veikt eglītes iegādi.

Stādaudzētavās un atklātajos tirdzniecības laukumos Ziemassvētku eglīšu tirdzniecība notiek ārtelpās svaigā gaisā, kas nozīmīgi samazina inficēšanās risku.

Turklāt egļu audzētājiem un tirgotājiem ir pienākums īstenot spēkā esošajos normatīvajos aktos noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus (tajā skaitā roku dezinfekciju, sejas masku lietošanu, fiziskās distances ievērošanu starp pircējiem), norāda ZM.

Jau vēstīts, ka ārkārtējas situācijas laikā brīvdienās un svētku dienās atļauta: visa preču sortimenta tirdzniecība aptiekās, t.sk. veterinārajās aptiekās; visa preču sortimenta tirdzniecība degvielas uzpildes stacijās, izņemot alkoholu, tabaku un tabakas izstrādājumus; šādu preču grupu tirdzniecība tirdzniecības vietās: pārtikas preces (izņemot alkoholu), higiēnas preces, dzīvnieku barība, preses izdevumi un sabiedriskā transporta biļetes.

Ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo situāciju un noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, tai skaitā, obligātu medicīnisko vai higiēnisko sejas masku valkāšanu, šo preču tirdzniecība ir atļauta brīvdienās un svētku dienās jebkurās tirdzniecības vietās, liecina Ekonomikas ministrijas sniegtā informācija.

Tāpat atļauta jebkādu preču distances tirdzniecība un e-komercija – arī brīvdienās un svētku dienās atļauta preču iegāde ar distances līgumu, piegāde uz mājām un pakomātiem, kā arī preču izsniegšana un saņemšana veikalos.

Savukārt pilnībā aizliegta ir gadatirgu organizēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!