Foto: LETA

Ārkārtējā situācijā iedzīvotāji pārtiku iegādājušies ilgākam laika periodam, kas veicinājis viena "čeka" vidējās vērtības pieaugumu par 30%, intervijā pastāstīja "Maxima Latvija" valdes priekšsēdētājs Viktors Troicins.

Troicins stāstīja, ka martā un aprīlī "Maxima Latvija" pieprasījums atšķiras un novēroti arī pircēju atšķirīgi paradumi. Martā mazumtirgotājs piedzīvoja tikpat strauju pārdošanas pieaugumu kā Ziemassvētkos, bet tas ilga divas dienas. Pēc tam sekoja pircēju skaita kritums un šobrīd ir vērojama stabilizēšanās stadija, bet ir mainījies pirkumu grozs un vidējā viena pirkuma jeb "čeka" vērtība.

Kā stāstīja "Maxima Latvija" valdes priekšsēdētājs, produkti ar ilgākiem derīguma termiņiem ir pavisam neliela iepirkšanās groza sastāvdaļa. "Īstenībā cilvēki turpina pirkt svaigos produktus - augļus, dārzeņus, piena produktus. Kopējais produktu sadalījums pirkumu grozā būtiski nav mainījies," atzīmēja Troicins.

Troicins norādīja, ka pircēji ir ļoti atbildīgi un uz veikaliem nāk retāk. Dažos veikalos dienā pircēju ir par 50% mazāk, bet vidēji samazinājums ir par 30%. Savukārt pirkumi tiek veikti uzreiz visai nedēļai vai vismaz vairākām dienām, tādēļ kopējais pirkumu grozs ir kļuvis daudz lielāks. "Ja runājam ļoti aptuveni, tad šī viena "čeka" vidējā vērtība ir augusi par tiem pašiem 30%," apgalvoja "Maxima Latvija" vadītājs, vienlaikus atzīmējot, ka mazumtirgotāja apgrozījums kopumā būtiski nav mainījies.

Vienlaikus viņš norādīja, ka pašlaik savu budžetu "Maxima Latvija" tomēr nesasniedz, kam ir vairāki iemesli. Galvenokārt tas ir tādēļ, ka "Maxima Latvija" pašlaik nerīko kampaņas, lai neveicinātu lielāku pircēju plūsmu veikalos.

"Mēs arī neuzskatām, ka apgrozījuma palielināšana pašlaik būtu mūsu primārais mērķis. Sākoties krīzei, mēs sev definējām citas prioritātes. Pašlaik ir trīs būtiskas lietas, uz kurām mēs fokusējamies - stabilas cenas, pilni plaukti un pircēju un mūsu darbinieku drošība," viņš uzsvēra.

Jau ziņots, ka "Maxima Latvija" pagājušajā gadā strādāja ar 836,727 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 7,7% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga par 25,5% un bija 27,496 miljoni eiro.

Kompānija "Maxima Latvija" reģistrēta 2000. gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 4,91 miljons eiro. "Maxima Latvija" vienīgais īpašnieks ir Nīderlandē reģistrētais uzņēmums "Lincoln Land Erste", bet patiesais labuma guvējs - bagātākais Lietuvas iedzīvotājs Nerijs Numavičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!