Foto: LETA

Ministru kabinets otrdien, 28. aprīlī, apstiprināja likuma grozījumus, kas ļauj līdz šā gada 31. decembrim samazināt Darba likumā noteikto samaksu par dīkstāvi no 100% līdz 70% no darbiniekam izmaksājamās algas, portāls "Delfi" noskaidroja Ekonomikas ministrijā (EM).

EM norāda, ka, paredzot atvieglotākus nosacījumus atsevišķu Darba likuma normu piemērošanā līdz 31. decembrim, tas ļaus darba devējiem saglabāt esošās darbavietas un elastīgāk organizēt darbu uzņēmumos.

"Valstij ir jāsniedz pēc iespējas plašāks un daudzveidīgāks atbalsts, lai uzņēmēji var noturēt augsti kvalificētus speciālistus, kas būs pamats uzņēmumu pilnvērtīgas darbības atjaunošanai tuvākajos mēnešos," pauda ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV).

Grozījumi likumā paredz darba devējam, kas atbilst Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku kritērijiem, ja tos ir ietekmējusi Covid-19 izraisītā krīze, samazināt Darba likumā paredzēto darbiniekam noteikto samaksu par dīkstāvi no 100% līdz 70% no darbiniekam izmaksājamās algas. Tāpat darba devējiem būs iespēja piešķirt darbiniekam ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.

Ministrija atzīmē, ka dīkstāves apmaksas apmērs samazinātā apmērā tiek piemērots arī citās valstīs, piemēram, Lietuvā tas noteikts 40% apmērā.

Izmaiņas paredz saglabāt atlīdzību minimālās mēneša darba algas apmērā un par katru apgādībā esošu nepilngadīgo bērnu līdzekļi valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Līdz ar to darba devējs varēs darbiniekam par dīkstāvi izmaksāt līdz 70% no atlīdzības, bet ne mazāk kā tā minimālās algas apmērā 430 eiro. Ja darbinieka apgādībā ir viens vai vairāki nepilngadīgie bērni, tad par dīkstāvi šis darbinieks nevar saņemt mazāku apmēru kā minimālā algas un Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta (64,03 eiro par katru bērnu) kopsumma.

Vienlaikus grozījumi paredz, ka darba koplīgumā, kas noslēgts ar arodbiedrību, var vienoties, ka pie īslaicīga ražošanas apjoma krituma sakarā ar Covid-19 izraisīto krīzi darbiniekam tiek noteikts nepilns darba laiks, saglabājot darbiniekam darba samaksu minimālās mēneša darba algas apmērā un par katru apgādībā esošu nepilngadīgu bērnu līdzekļi valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Darbiniekam, kurš nepiekrīt nepilnajam darba laikam, ir tiesības uzteikt darba līgumu, neievērojot  Darba likumā noteikto mēneša termiņu un saņemt atlaišanas pabalstu.

Grozījumi likumā vēl jāapstiprina Saeimā.

Jau ziņots, ka Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā no 13. marta līdz 12. maijam ir izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne aizliegumu un ierobežojumu, kas atstāj negatīvu ietekmi uz daudzām uzņēmējdarbības nozarēm. Ņemot vērā sarežģīto situāciju, valdība un Saeima lēmusi par dažādām atbalsta formām uzņēmējiem un krīzes dēļ bez darba un ienākumiem palikušajiem cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!