Foto: F64
Ārpustiesas parāda piedziņas pakalpojuma sniedzējs drīkstēs prasīt kompensēt izdevumus, kas saistīti ar parāda atgūšanu, taču tie kopumā nevarēs pārsniegt 12 latus, portāls “Delfi” uzzināja Ekonomikas ministrijā (EM).

Patlaban parādu atgūšanas procesa izmaksas var veidot no 6 latiem līdz 74 latiem, bet vidējās parāda atgūšanas procesa izmaksas ir 36 lati. Procesa izmaksu svārstības atkarīgas no parādu atgūšanas pakalpojuma sniedzēja darbībām - to skaita, secības, regularitātes un intensitātes.

Savukārt EM paredzējusi, ka par rakstveida paziņojuma sagatavošanu un nosūtīšanu parādniekam, kurā sniegta informācija par parāda esamību un aicinājums labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības un par nepieciešamajām papildus darbībām parādnieka faktiskās kontaktinformācijas noskaidrošanai, varēs prasīt ne vairāk kā 5 latus, bet par pārējām papildus darbībām parāda atgūšanas procesā līdz parādnieks izpildījis maksājuma saistības - ne vairāk kā 7 latus.

Noteikumu projekts ietver arī regulējumu, kur noteikts, kādi izdevumi nav uzskatāmi par atlīdzināmajiem izdevumiem - par saskarsmi, kas veikta, neievērojot Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma noteiktās prasības, par saskarsmi, kas bijusi 21 dienas laikā pēc rakstveida paziņojuma nosūtīšanas, kurā sniegta informācija par parāda esamību un aicinājums labprātīgi izpildīt saistības. par rakstisku atgādinājumu parādniekam par parāda esamību, kas nosūtīts vairāk kā vienu reizi 14 dienās vai vairāk kā trešo reizi parāda atgūšanas procesā, kā arī par darbībām, kas nav uzskatāmas par objektīvi nepieciešamām un pamatotām parāda atgūšanai, kā arī darbībām, kas ir pretrunā ar labu praksi.

EM uzskata, ka tādejādi tiek radīti apstākļi, kur parādnieks varēs paļauties, ka izdevumi būs samērīgi un to maksimālā summa nepārsniegs Ministru kabineta noteikumos noteikto maksimāli pieļaujamās atlīdzināmo izdevumu apmēru.

EM sagatavotie noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi ceturtdien nodoti starpinstitūciju saskaņošanai.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) norāda, ka viena no būtiskākajām problēmām, uz kuru norāda patērētāji ārpustiesas parāda atgūšanas procesā, ir pārmērīgi augstas parāda atgūšanas pakalpojuma izmaksas.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!