Foto: LETA

Uzņēmuma "Latvenergo" padomes pēkšņā maiņa, ieceļot jaunu sastāvu, grauj ārvalstu investoru pārliecību, ka valsts uzņēmumi tiek pārvaldīti profesionāli, ievērojot OECD un citus labākās prakses standartus, savu viedokli pauž Ārvalstu investoru padome Latvijā (FICIL) par nesenajām izmaiņām uzņēmuma "Latvenergo" pārvaldībā.

"Latvenergo" ir izlaidis vērtspapīrus vairāk nekā simts miljonu eiro vērtībā, tie tiek kotēti biržā un savus līdzekļus tajos ir ieguldījuši vietējie un ārvalstu investori. Uzņēmuma padomes pēkšņā maiņa, iepriekšējā sastāva vietā bez caurskatāma atlases konkursa un skaidriem kritērijiem ieceļot jaunu, šaurā lokā izraudzītu sastāvu, ir pretrunā ar korporatīvās pārvaldes starptautiskajiem standartiem un raisa bažas par vēlmi politizēt viena no Latvijas nozīmīgāko uzņēmumu pārvaldi. FICIL uzskata, ka šāda prakse nav pieļaujama, jo tā grauj valsts uzņēmumu efektivitāti un konkurētspēju, palielina investīciju vides neprognozējamību un saasina kopējo ekonomikas risku fonu.

FICIL norāda, ka valsts un pašvaldību īpašumā esošo valsts uzņēmumu pārvalde ir jāīsteno profesionāli un caurskatāmi visas sabiedrības interesēs, ievērojot starptautiskos korporatīvās pārvaldes standartus un nepieļaujot situācijas, kad uzņēmumu darbību sāk diktēt politiskās intereses. Šī tēma tika apspriesta arī maija beigās notikušajā augsta līmeņa sanāksmē starp Latvijas valdību un ārvalstu investoriem. Tādēļ FICIL aicina ekonomikas ministru un valdības vadītāju rīkoties, lai šos riskus novērstu, uzsāktu starptautiskajai praksei atbilstošu "Latvenergo" padomes sastāva atlases procesu, un iespējami ātri atjaunotu investoru uzticību valsts uzņēmumu pārvaldības prognozējamībai un profesionalitātei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!