Pozitīva demogrāfiskā attīstība ir viens no svarīgākajiem faktoriem, lai veicinātu Latvijas ekonomisko izaugsmi, šodien pēc Ārvalstu investoru padomes tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru sacīja padomes vadītājs Ahmeds Šarhs.

Viņš norādīja uz sliktajām sekām, kādas sagaida Latviju, ja pašlaik novērojamās demogrāfijas negatīvās tendences saglabāsies arī nākamajos 15 gados, tāpēc valdībai ir jāstrādā pie izglītības, veselības un sociālās sistēmas uzlabošanas, lai mudinātu valsti pametušos cilvēkus atgriezties Latvijā. Šajā aspektā ir jākoncentrējas arī uz jau prasmīga un apmācīta darbaspēka piesaisti valsts ekonomikai.

Tikšanās laikā ar prezidentu tika apspriests Latvijas attīstības progress kopš pēdējās tikšanās pagājušā gada maijā, tostrap valsts sasniegumi cīņā ar pelēko ekonomiku. Šarhs arī norādīja, ka transporta jomā Latvijai ir jāizstrādā visaptverošs plāns, kurš ietvertu dažādu infrastruktūras objektu - ostu, dzelzceļa un ceļu - produktīvu izmantošanu. Šāda plāna īstenošanā piedalīties būs gatavi arī privātie investori.

Savukārt "Swedbank" galvenais ekonomists Latvijā Mārtiņš Kazāks akcentēja, ka nav būtiskas atšķirības starp Ārvalstu investoru padomes, Zatlera un prezidenta Stratēģiskās analīzes komisijas viedokļiem par turpmākajiem darbiem. Viņš norādīja, ka ekonomikas jomā ir jāīsteno jau iepriekš izteiktais priekšlikums darba spēka nodokļu slogu pārnest uz nekustamo īpašumu un patēriņu. Valdībai ir jāstrādā pie konkurences uzlabošanas publisko iepirkumu jomā, kurai ir jākļūst par caurspīdīgāku un efektīvāku ekonomikas sastāvdaļu, ņemot vērā lielo līdzekļu apjomu, kas tajā tiek apgrozīts.

Kā norādīja Kazāks, ārvalstu investori uzskata, ka pašvaldību administratīvā reforma nebija pilnībā veiksmīga, jo esošajos novados joprojām nav pietiekami lielas resursu koncentrācijas. Šeit ir nepieciešams veikt pārmaiņas, lai reģionos izveidotu labāku uzņēmējdarbības vidi, kurā ir ieinteresēti gan valsts, gan biznesa pārstāvji.

Pēc tikšanās Valsts prezidents, analizējot ekonomisko situāciju Latvijā, atzīmēja, ka viens no viņa uzdevumiem ikdienā ir "skaidrot ārvalstu investoriem un citām finanšu institūcijām Latvijas ekonomisko situāciju un radīt ticību tam, ka Latvija ir atraktīva investīciju zeme. Tas bija īpaši svarīgi laikā, kad daudzi neticēja, ka Latvijas ekonomika atveseļosies, tāpēc priecājos, ka šobrīd Latvijas investīciju reitingi pieaug un Latvijas ekonomika atveseļojas".

Runājot par galvenajiem uzdevumiem ilgtspējīgas ekonomikas politikas veidošanai, Valsts prezidents uzsvēra šādas prioritātes - fiskālās disciplīnas nodrošināšana, Māstrihtas kritēriju izpilde, pievienošanoās eirozonai, kā arī kvalitatīva darba spēka sagatavošana.

Uzrunā ārvalstu investoriem prezidents norādīja, ka uzņēmējdarbības veicināšanai visvairāk ir nepieciešama uzņēmējdarbības vides sakārtošana un birokrātisko šķēršļu mazināšana.

"Mums ir jāapsteidz kaimiņvalstis starptautiskos uzņēmējdarbības vides konkurētspējas reitingos piemēram, Pasaules Bankas "Doing business", lai Latvijā uzņēmēji varētu efektīvāk strādāt un Latvija kļūtu arvien pievilcīgāka ārvalstu investoriem," akcentēja Zatlers. Valsts prezidents arī uzsvēra, ka birokrātisko šķēršļu mazināšana palīdzētu jaunu darba vietu radīšanā un investīciju piesaistē. Tāpat arī ir jānodrošina darba spēka sagatavošana atbilstoši pieprasījumam pēc iespējas ātrākā laikā un kvalitātē atbilstoši darba devēju definētajām jomām. Vienlaikus ekonomiskā izaugsme nav iedomājama bez attīstītas infrastruktūras, labiem ceļiem un dzelzceļu līnijām.

Investoru pārstāvji ļoti augstu novērtēja Valsts prezidenta institūcijas atvērtību diskusijām ar uzņēmējiem un līdzīgo skatījumu par ekonomikas attīstības izaicinājumiem un prioritātēm. Tikšanās laikā tika pārrunāti arī finanšu, izglītības, demogrāfijas, nodarbinātības veicināšanas un investīciju piesaistes jautājumi.

Tikšanās piedalījās arī Stratēģiskās analīzes komisijas pārstāvji - Kazāks, Rīgas Ekonomikas augstskolas asociētais profesors Roberts Ķīlis, Latvijas Universitātes rektors profesors Mārcis Auziņš un Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Elīna Egle, kas sniedza vērtējumu par makroekonomiskās situācijas, augstākās izglītības sistēmas, profesionālās izglītības un nodarbinātības attīstību pēdējā gada laikā, kā arī sagaidāmajām tendencēm šajās jomās.

Kā ziņots, ceturtdien un piektdien, 20.maijā, notiek ikgadējā Latvijas augstāko amatpersonu un Ārvalstu investoru padomes Latvijā augsta līmeņa tikšanās. Ārvalstu investori tiksies ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru un Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V), lai pārrunātu Latvijas ekonomikas aktualitātes - makroekonomisko situāciju un nodokļu administrācijas uzlabošanu, publiskā iepirkuma procedūras, finanšu tirgus attīstību, kā arī transportu un loģistiku kā svarīgu nozari Latvijas konkurētspējas uzlabošanai.

20.maijā notiks Ārvalstu investoru padomes Latvijā tikšanās ar Ministru kabinetu, kuru vadīs Dombrovskis un Ārvalstu investoru padomes Latvijā augsta līmeņa tikšanās goda līdzpriekšsēdētājs, "GE Money Bank" mātesuzņēmuma "General Electric" Ziemeļvalstu un Baltijas reģiona prezidents Hans Enoksons.

Tikšanās laikā ieskatu Latvijas pašreizējā ekonomiskajā situācijā sniegs ekonomikas ministrs Artis Kampars (V) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols, savukārt Ārvalstu investoru padomes Latvijā pārstāvji iepazīstinās ar savu redzējumu par aktualitātēm un iespējamiem uzlabojumiem valsts ekonomikā.

Latvijas valdības un Ārvalstu investoru padomes Latvijā augsta līmeņa tikšanās notiek kopš 1999.gada. Valdības un ārvalstu investoru dialoga mērķis ir uzlabot uzņēmējdarbības vidi un sekmēt ārvalstu investīcijas Latvijā. Latvijas valdības un Ārvalstu investoru padomes Latvijā ikgadējās sanāksmēs piedalās ministri, augstākās amatpersonas un Ārvalstu investoru padomes Latvijā biedru uzņēmumu augstākie vadītāji, kuri pārrauga ārvalstu investīcijas Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!