Foto: Shutterstock

Ārzemnieki termiņuzturēšanās atļaujas Latvijā varēs saņemt, iegādājoties divus īpašumus reģionos 250 tūkstošu eiro vērtībā, ceturtdien vienojās Saeima.

Otrajā lasījumā atbalstītie Imigrācijas likuma grozījumi paredz, ka ārzemnieks var saņemt termiņuzturēšanās atļauju uz laiku līdz pieciem gadiem, ja viņš ārpus Rīgas vai Jūrmalas, Ādažu, Babītes, Baldones, Carnikavas, Garkalnes, Ikšķiles, Ķekavas, Mārupes, Olaines, Ropažu, Salaspils, Saulkrastu vai Stopiņu novada iegādājies divus nekustamos īpašumus 250 tūkstošu eiro apmērā. Katra īpašuma vērtībai jābūt vismaz 125 tūkstošiem eiro.

Savukārt Rīgā vai Jūrmalā, Ādažu, Babītes, Baldones, Carnikavas, Garkalnes, Ikšķiles, Ķekavas, Mārupes, Olaines, Ropažu, Salaspils, Saulkrastu vai Stopiņu novadā uzturēšanās atļaujas saņemšanai joprojām būs jāiegādājas viens īpašums vismaz 250 tūkstošu eiro apmērā.

Priekšlikumu par diviem īpašumiem kritizēja deputāts Jānis Dombrava (NA), norādot, ka tas sagatavots nekustamā īpašuma spekulantu interesēs. Turklāt vairākas Pierīgas pašvaldības sarakstā nav iekļautas, viņš minēja.

Grozījumi paredz, ka nekustamā īpašuma kadastrālajai vērtībai Rīgā un Pierīgā jābūt ne mazākai par 80 tūkstošiem eiro, bet ārpus šī reģiona katra īpašuma kadastrālajai vērtībai jābūt ne mazākai par 40 tūkstošiem eiro.

Tāpat deputāti mainīja uzņēmumos nepieciešamo ieguldījumu apmēru. Proti, turpmāk uzturēšanās atļauju varēs saņemt, ja ieguldīti 50 tūkstoši eiro uzņēmumā, kas nodarbina līdz 50 darbiniekiem. Saistībā ar ieguldījumu viena uzņēmuma pamatkapitālā uzturēšanās atļauju varēs izsniegt ne vairāk kā 10 ārzemniekiem. Uzņēmumos, kuros ir vairāk nekā 50 darbinieki, būs jāiegulda 100 tūkstoši eiro.

Vairākus priekšlikumus, kas paredzēja samazināt nekustamā īpašuma minimālo vērtību, par kura iegādi var iegūt TUA uz laiku, parlaments neatbalstīja. Tā, piemēram, deputāts Inesis Boķis (V) piedāvāja noteikt, ka TUA var saņemt, ja trešo valstu pilsonis Latvijā iegādājies vienu vai ne vairāk kā trīs īpašumus Rīgā vai Jūrmalā par vismaz 180 tūkstošiem eiro.

Jau vēstīts, ka no 2014. gada 1. septembra minimālā vērtība nekustamo īpašumu pircējiem, lai tie varētu pretendēt uz termiņuzturēšanās atļauju uz laiku līdz pieciem gadiem, ir 250 tūkstoši eiro. Iepriekš termiņuzturēšanās atļauju varēja saņemt, iegādājoties vienu vai vairākus īpašumus 142,3 tūkstošu eiro apmērā Rīgā vai 71,15 tūkstošu eiro apmērā ārpus Rīgas reģiona un republikas pilsētām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!