Foto: LETA

Latvijas Grāmattirgotāju asociācija aicina valdību ļaut grāmatnīcām strādāt arī nedēļas nogalēs un svētku dienās, atjaunojot grāmatnīcām pirmo nepieciešamības preču tirdzniecības vietu statusu, kas tām tika noņemts, valdībai pagarinot ārkārtējo situāciju valstī Covid-19 izplatības dēļ, teikts atklātā vēstulē Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam (KPV LV) un Ilzei Viņķelei (AP).

Vēstulē pausts, ka grāmatnīcas nodrošina visu pret Covid-19 izplatību noteikto noteikumu ievērošanu gan pircējiem, gan pārdevējiem.

Tāpat Grāmattirgotāju asociācija min, ka, lai gan pastāv iespēja pirkt grāmatas internetā, piegādes kapacitātes Latvijā ir jau gandrīz izsmeltas, dažādie pakomāti un pasts nespēj apmierināt pieprasījumu, arī grāmatnīcu tiešās piegādes iespējas ir limitētas.

Jau ziņots, ka nolūkā mazināt cilvēku pulcēšanos tirdzniecības vietās brīvdienās ir ierobežota tirdzniecības vietu darbība gan iekštelpās, gan ārtelpās.

Brīvdienās atļauta visa preču sortimenta tirdzniecība aptiekās, t.sk. veterinārajās aptiekās, un degvielas uzpildes stacijās, izņemot alkoholu, tabaku un tabakas izstrādājumus; savukārt pārējās tirdzniecība tirdzniecības vietās atļauta tikai pārtikas preču (izņemot alkoholu), higiēnas preču, dzīvnieku barības, preses izdevumu, grāmatu un sabiedriskā transporta biļešu, kā arī sejas aizsargmasku tirdzniecība.

Tika aizliegta arī grāmatnīcu darbība nedēļas nogalēs un svētku dienās.

Tāpat brīvdienās atļauta jebkādu preču distances tirdzniecība un e-komercija - preču iegāde ar distances līgumu, piegāde uz mājām un pakomātiem, kā arī preču izsniegšana un saņemšana veikalos. Savukārt pilnībā aizliegta ir gadatirgu organizēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!