Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Saistībā ar Covid-19 radītajiem apstākļiem un Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojumu Vācijā Eiropas Savienībā (ES) ir sākusies cūkkopības nozares krīze, norāda Latvijas Cūku audzētāju asociācijas valdes locekle Dzintra Lejniece.

Viņa skaidroja, ka cenu kritums vērojams kopš 2020. gada aprīļa, kad sākās Covid-19 pandēmija un tai sekojošā dīkstāve, darbības ierobežojumi tūrisma nozarē, ēdināšanā.

"Arī ĀCM Vācijā ir papildinājis šo cenu kritumu, jo visa Vācijas saražotā cūkgaļa paliek ES iekšējā tirgū. Rezultātā tirgū piedāvājums pret pieprasījumu ir 185% no nepieciešamā apjoma cūkgaļai. Cenas strauji krīt, rezultātā cūkas netiek realizētas paredzētajā laikā un zaudē tirgus kondīciju. Cenu haoss, kas ir radies Vācijas cūkgaļas tirgū, pārnests uz pārējām ES dalībvalstīm," sacīja Lejniece.

Latvijas Cūku audzētāju asociācijas valdes locekle atzīmēja, ka lielākais iespaids Eiropas kopējā nozares krīzē atstāts tieši uz mazajām valstīm, tostarp Latviju, jo pārdošanas izmaksas pašlaik nespēj segt ražošanas izdevumus. Papildus tam pieaug arī barības izejvielu, graudu un sojas, cenas. "Faktiski katra pārdotā nobarojamā cūka tiek pārdota ar zaudējumiem. Jā, nozarei bija laba cena sešus mēnešus, bet pie tik krasām cenu izmaiņām tuvāko mēnešu laikā visas uzkrātās finanšu rezerves būs izsmeltas," teica Lejniece.

Tāpat Latvijas Cūku audzētāju asociācijas pārstāve pauda, ka sagaida maksimāli aktīvu rīcību no Latvijas puses ES mērogā.

Lauksaimniecības Statūtsabiedrību asociācijas izpilddirektors Kaspars Melnis norādīja, ka arī piena lopkopības saimniecības Covid-19 pandēmijas uzliesmojuma periodā bija un joprojām ir neapskaužamā situācijā, jo piena iepirkuma cenas strauji samazinājās, kas lika izdzīvot uz iespējamās situācijas stabilizēšanās rēķina nākotnē.

"Šajā plānošanas periodā saimniecības ir veikušas investīcijas, ņēmušas kredītus, modernizējušās, kas prasa stabilu finanšu plūsmu, kas apmierinātu esošo kredītiestāžu normatīvus, taču pašreizējā brīdī saimniecības uz to nevar paļauties, jo piena iepirkuma cena par oktobra mēnesi bija ap 0,278 eiro par svaigpiena litru, kas ne tuvu nav tāda, kāda tā bija vēl šī gada martā - vidēji 0,307 eiro. Liela daļa saimniecību joprojām ir spiestas pārdod saražoto pienu zem pašizmaksas. Papildus spiedienu uz nozari rada strauji kāpušās barības izejvielu cenas, kas turpina kāpt," sacīja Melnis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!