Foto: F64
Nelegālā alkohola tirgus Latvijā patlaban ir līdzvērtīgs pieciem miljoniem litru gadā jeb 2200 kastēm 0,5 litru pudeļu 40% degvīna dienā, informēja Latvijas Alkoholisko dzērienu ražotāju un izplatītāju asociācijas valdes loceklis Valters Kaže.

Šādus aprēķinus asociācija veikusi, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta datiem un aizvadītajā gadā veikto nelegālās alkohola aprites pētījumu.

"Latvija pārvērtusies par "kreisā" alkohola lielvalsti. Nelegālā alkohola tirgus paplašinājies tiktāl, ka ir līdzvērtīgs pieciem miljoniem litru gadā jeb 2200 kastēm 0,5 litru pudeļu 40% degvīna dienā. Tās ir divas lielās "fūres" dienā," sacīja Kaže.

Viņš arī norādīja, ka nelegālā alkohola problēmas mērogu apliecina arī asociācijas šī gada oktobrī veiktā aptauja. Tajā 40% Latvijas iedzīvotāju atzinuši, ka ir iegādājušies bezakcīzes alkoholu, un aptuveni puse zina, kur to var iegādāties.

Lai vērstu iedzīvotāju uzmanību uz sekām, ko rada nelegālo alkoholisko dzērienu lietošana, asociācija oktobrī sāka sociālo kampaņu "Aizkulises". Tās laikā sadarbībā ar SIA "Solid Data" tika veikts pētījums, kas atklājis faktus par alkohola lietošanas paradumiem Latvijā.

"Piemēram, 55,9% iedzīvotāju nelegālo alkoholu par problēmu neuzskata, bet 53% atzinuši, ka nespēj atšķirt viltotu alkoholu no oriģinālā. Savukārt 57% zinot, kur var iegādāties nelegālo alkoholu laukos, bet 44% zinot, kur to var izdarīt Rīgā un Pierīgā. 70% iedzīvotāju visu šo informāciju ieguvuši no paziņām. Turklāt ar nelegālo jeb bezakcīzes alkoholu cilvēki sastopas ne tikai "točkās", bet to var ieliet arī kafejnīcās vai viltotās stikla pudelēs," atzina Kaže.

Latvijas Alkoholisko dzērienu ražotāju un izplatītāju asociācija ir Starptautiskās Alkohola ražotāju asociācijas pārstāve Latvijā. Tās biedri ir AS "Latvijas Balzams", SIA "Jaunpagasts plus" un SIA "SPI Distribution (Latvia)".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!