Foto: AFP/Scanpix/LETA
Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu šonedēļ panāktā vienošanās, lai atvērtu ES robežas kontrolētai, epidemioloģiski drošai ceļošanai, ir pagrieziena punkts starptautiskā tūrisma atdzimšanai arī Latvijā, pavēstīja Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas (ALTA), Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas un asociācijas "Lauku ceļotājs" pārstāvji.

"Aicinām valdību sekot šiem ieteikumiem un atcelt nebūtiskas ieceļošanas aizliegumu. Latvija ir jāatgriež kā galamērķis starptautiskā tūrisma kartē, kas ļautu mūsu tūrisma un viesmīlības nozarei atjaunot pilnvērtīgu uzņēmējdarbību, atgūt savu konkurētspēju gan Baltijas reģionā, gan Eiropā, protams, veicot to atbilstoši visiem epidemioloģiskās drošības protokoliem," teikts nozares asociāciju izplatītajā paziņojumā.

Jau vēstīts, ka ES dalībvalstis 19.maijā vienojās atvērt bloka robežas cilvēkiem, kas varēs apliecināt, ka ir pabeiguši vakcinācijas procesu, izmantojot ES apstiprinātu Covid-19 vakcīnu. Pašreiz gan oficiālā rekomendāciju apstiprināšanas procedūra turpinās, un pēc tam tās tiks publicētas ES oficiālajā izdevumā.

ES Padomes jaunās rekomendācijas paredz iespējas ieceļot ES no trešajām valstīm vakcinētām personām, kuras vismaz 14 dienas pirms ierašanās ES ir pabeigušas vakcināciju pret Covid-19 ar kādu no vakcīnām, kas veikušas Pasaules Veselības organizācijas atzīšanas procedūru.

Grozījumi ES Padomes rekomendācijās par ceļošanu uz un no ES paredz arī atcelt aizliegumu ceļot nebūtisku iemeslu dēļ un mainīt robežvērtību, pie kuras valsts tiek atzīta par epidemioloģiski drošu. Proti, lai valsti atzītu par drošu, 14 dienu kumulatīvais paziņoto Covid-19 gadījumu rādītājs turpmāk nepārsniegs 75 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, - pašlaik šis rādītājs ir 25 gadījumi.

Tas nozīmē, ka palielināsies to valstu skaits, no kurām būs atļauts ieceļot ES.

Gadījumā, ja epidemioloģiskā situācija konkrētajā trešajā valstī pasliktinās, īpaši jaunu vīrusa mutāciju gadījumā, dalībvalstīm ir jāpieņem ātrs lēmums par nepieciešamajiem ierobežojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!