Foto: EPA/LETA
Trakās izpārdošanas, zemo cenu piedāvājumi, akcijas, atlaides, ķirsīši un citi brīnumi – tie nereti var darīt bažīgus pat aviobiļešu pircējus "ar stāžu". Lai kaut nedaudz atvieglotu orientēšanos aviobiļešu iegādē, ASV portāls "Business Insider" devis dažus padomus, kā ietaupīt, izvēloties savu lidojumu.

Portāls "Delfi" no tiem atlasīja astoņus, kuri visvairāk atbilst Latvijas realitātei, lūdzot padomus arī nacionālās aviokompānijas "airBaltic" un biļešu iegādes portāla "LidotLeti.lv" pārstāvjiem.

Viltība ar biļetes maiņu


Foto: AP/Scanpix

Dodieties uz aviokompānijas interneta vietni dienu pēc tam, kad esat iegādājies biļeti, un pārbaudiet cenu. Ja cena ir zemāka, lielā daļā gadījumu to ir iespējams mainīt, par to papildus nemaksājot, bet pat labi ietaupot.

"airBaltic" komentārs: Mūsu klientiem pašlaik ir iespēja izvēlēties starp piecām dažādu kategoriju biļetēm. Minētais triks strādās tikai ar nosacījumu, ka biļetes iegādātas "ekonomiskajā-flex" vai "biznesa-flex" klasē. Šajā gadījumā, mainot biļetes, būs iespējams atgūt iepriekš iztērēto naudu. Taču, iegādājoties biļetes ekonomiskajā klasē, par katru papildus biļešu maiņu ir jāmaksā 50 eiro jeb aptuveni 35 lati, bet, ja vēlaties atgūt visu par biļeti samaksāto naudu, cena ir 100 eiro jeb aptuveni 70 lati.

"LidotLeti.lv" komentārs: Lētajās aviokompānijās biļetes atgriešanas iespēja bieži vien nemaz nepastāv, tāpēc, pērkot biļeti no tām, naudu atgūt nemaz nav iespējams, un šis triks nedarbojas. Citas aviokompānijas savukārt par biļetes apmaiņu prasa salīdzinoši lielas summas, kas šāda veida ekonomēšanu padara gandrīz neiespējamu vai maznozīmīgu.

Trešdiena – labākais laiks biļetes iegādei


Foto: DELFI

ASV cenu salīdzināšanas portāls "FareCompare.com", analizējot aviobiļešu cenas, konstatējis, ka lielākā daļa lēto aviobiļešu tiek pārdotas nedēļas vidū - trešdienā. Tas galvenokārt esot saistīts ar laikus nenokomplektētiem reisiem - pustukšas lidmašīnas tikai nes zaudējumus aviokompānijām, tāpēc tās nereti nedēļas vidū vēlreiz pazemina cenas. Tādējādi tiek izpārdotas biļetes uz nedēļas nogalē un nākamās nedēļas sākumā lidojošajiem reisiem.

"airBaltic" komentārs: Jā un nē. Ir aviokompānijas, kuras ir specializējušās uz tūristu klasi, un šie pasažieri biļetes nedēļas vidū izvēlas mazāk. "airBaltic" šo tendenci ir ievērojis tikai atsevišķos reisos, piemēram, lidojumiem uz Barselonu, Parīzi, Atēnām un Telavivu. Minētajos maršrutos biļetes otrdienās un trešdienās iespējams iegādāties lētāk. Tajā pat laikā biznesa maršrutiem uz Briseli, Stokholmu, Kopenhāgenu un Maskavu lētākās biļetes iegādājamas tieši nedēļas nogalēs.

"LidotLeti.lv" komentārs: Patiesi, pieprasījums pēc biļetēm uz nedēļas beigām pieaug, tāpēc arī iespējams, ka lidojumi nedēļas vidū ir nedaudz lētāki. Tajā pašā laikā galvot, ka tas tā vienmēr būs, nevar - visdrošāk ir labāko variantu izvēlēties, salīdzinot cenas.

Lidojot labāk izvēlēties divas aviokompānijas


Foto: DELFI

Nereti aviokompānijas atpakaļceļa biļetes pārdod par visai augstām cenām. "Business Insider" gan norāda, ka labāk vienmēr pārbaudīt, vai turpceļš un atpakaļceļš, lidojot ar divām dažādām aviokompānijām, rezultātā neļauj ievērojami ietaupīt.

"airBaltic" komentārs: Varbūt, kāpēc ne? "airBaltic" bija pirmā aviokompānija reģionā, kas sāka pārdot arī vienvirziena biļetes. Mums ir speciāla komanda, kas visu laiku uzrauga konkurentu piedāvājumus, lai vienmēr garantētu vislabāko cenu piedāvājumu reģionā.

"LidotLeti.lv" komentārs: Aviokompāniju atlaižu piedāvājumi vienmēr piedāvā iegādāties biļetes tikai vienā virzienā. Tajā pat laikā iespējams meklēt biļetes ar starpsavienojumiem, kas jau pats par sevi nozīmē izvēlēties lidot ar vairākām aviokompānijām, piemēram vienā virzienā ar "Ryanair", bet otrā ar "WizzAir". Tāpat izdevīgāk par vienu tiešo lidojumu var izrādīties lidojums ar pārsēšanos, piemēram, dodoties uz Tenerifi. Savukārt lidojot ASV iekšienē vai pa Āziju, izdevīgāk tomēr ir iegādāties biļetes, kas derīgas abiem virzieniem.

Kad veikt lidojumus?

Foto: EPA/LETA

"Business Insider" uzskata, ka visizdevīgāk biļetes iegādāties lidojumiem agri no rīta. Ja pasažierim tiek dota brīva izvēle, viņš lielākoties labprātāk vēlēsies lidot pa dienu, nevis celties nakts vidū, lai jau pulksten 7 vai pulksten 8 no rīta izlidotu, tāpēc šajā laikā lidot ir vislētāk.

"airBaltic" komentārs: Mūsu ikdienas plānā ir reisi, kas tiek veikti vairākas reizes dienā, un tieši rīta reisi ir vispieprasītākie. No rīta galvenokārt lido biznesa cilvēki, kas vēlas ietaupīt laiku. Tādi lidojumi, piemēram, ir uz Helsinkiem, Tallinu, Berlīni, Briseli, Maskavu, Sanktpēterburgu un citām pilsētām. Tāpēc tieši agrie reisi mums ir vispieprasītākie.

"LidotLeti.lv" komentārs: Ja aviosabiedrība piedāvā vairākus lidojumus dienā, pilnīgi iespējams, ka lidojumi agri no rīta vai vēlu vakarā būs lētāki, jo pieprasījums pēc tiem ir mazāks. Nevajadzētu aizmirst, ka lidojumos ar pārsēšanos cilvēki parasti izvēlas gaidīt pēc iespējas īsāku laika sprīdi, bet reizēm pārnakšņošana līdz rīta reisam ļauj ietaupīt.

Cik laicīgi rezervēt biļetes?


Foto: stock.xchng

Amerikas kompānijas "Airlines Reporting Corporation" pētījumā konstatēts, ka labākais laiks, lai rezervētu biļetes, ir aptuveni sešas nedēļas pirms ceļojuma. Šajā laikā cenas parasti ir zem vidējā līmeņa, turklāt pēc tam tās tikai aug - jo tuvāk paredzētais lidojums, jo augstāka cena.

"airBaltic" komentārs: Es piekrītu, ka biļetes par zemākajām cenām varat iegādāties, tās pērkot vismaz sešas nedēļas pirms došanās ceļā. Šeit strādā princips - agrāk ir lētāk. Mēs sākam pārdot biļetes līdz pat 12 mēnešiem pirms pašas izlidošanas. Ir, protams, akcijas un īpašie piedāvājumi, bet tie jau ir izņēmumi.

"LidotLeti.lv" komentārs: Diezgan patiess paziņojums. Labāk nemaz negaidīt, kad līdz izbraukšanas brīdim ir palikušas tikai sešas nedēļas, bet laiku pa laikam pārbaudīt cenas jau trīs vai četrus mēnešus pirms lidojuma. Aviosabiedrības par pazeminātu cenu iepriekš piedāvā vien noteiktu vietu skaitu, līdz ar to, jo tuvāka izlidošana, jo augstāka cena.

Var gaidīt pēdējā brīža piedāvājumus


Foto: stock.xchng

Lai gan iepriekš norādīts, ka biļetes vēlams iegādāties līdz sešām nedēļām pirms izlidošanas, tomēr ir atsevišķi gadījumi, kad plānot ceļojumu pēdējā brīdī nemaz nav sliktākā ideja. Piemēram, ASV aviosabiedrības otrdienās sāk izsūtīt vēstules ar lētiem lidojumu ieteikumiem tuvākajai nedēļas nogalei. Tādējādi aviokompānija iegūst maksimālu lidmašīnas aizpildījumu, bet klienti saņem pieņemamus pēdējā brīža piedāvājumus

"airBaltic" komentārs: Noteikti nē! Ikviens, kas iegādājas biļeti pēdējā brīdī, ne tikai sedz pats sava brauciena izmaksas, bet arī maksā par tiem, kuri iegādājušies biļetes akciju un īpašu piedāvājumu laikā. Ja gribat lidojuma biļeti iegādāties lētāk, dariet to agrāk.

"LidotLeti.lv" komentārs: Tas notiek ļoti reti, tāpēc paļauties, ka varēs iegādāties biļetes pēdējā brīdī, nav tā vērts. "Ryanair", piemēram, lidojumiem no Rīgas beidz pārdot biļetes nedēļu pirms lidojuma, tāpēc gaidīt īpašu akciju nav jēgas. Tas pats attiecas arī uz citām aviosabiedrībām - labākās biļešu cenas būs pieejamas, tās pērkot iepriekš. Garantēt, ka lidmašīna jūs gaidīs un cena būs zemāka, nevar.

Kā uzzināt par atlaidēm un īpašajiem piedāvājumiem?


Foto: DELFI

Ja ir vēlme laicīgi uzzināt par atlaidēm un akcijām, iespējams sekot aviokompāniju profiliem sociālajos tīklos kā "Twitter" un "Facebook", kā arī abonēt e-pasta jaunumus. Tāpat iespējams sekot arī aviokompāniju lokālajiem profiliem kaimiņvalstīs, lai varētu uzzināt par svaigākajiem lēto biļešu piedāvājumiem no to lidostām, piemēram, Viļņas, Kauņas vai Tallinas. Tomēr svarīgi atcerēties, ka šādi piedāvājumi paredzēti daudzu cilvēku piesaistīšanai īsā laika periodā un, ja ir pamanīts labs piedāvājums, tās jāiegādājas uzreiz - pēc brīža biļetes var būt jau izpirktas.

"airBaltic" komentārs: Protams, arī "airBaltic" aktīvi izmanto sociālos tīklus un ir pat pasaules top-10 aviokompānija, rēķinot pēc sekotāju skaita tajos. "Facebook" un "Twitter" mēs ne tikai publicējam jaunākās ziņas, bet arī regulāri piedāvājam īpašas akcijas, organizējam konkursus un pārdodam biļetes ar atlaidēm.

"LidotLeti.lv" komentārs: Jā, mēs esam arī reklamējamies "Twitter" un "Facebook", kā arī labākos piedāvājumus nosūtītām klientiem pa e-pastu. Mūsu padoms ir, ka, ja redzat piedāvājumu, kas atbilst jūsu vajadzībām - ņemiet to! Cenas var mainīties jebkurā brīdī.

Kur pirkt biļetes?


Varat uzticēties aviokompāniju interneta vietņu piedāvājumiem, bet par ļaunu nenāks pārbaudīt arī citas iespējas. "Business Insider" iesaka biļetes apskatīt ne tikai lielākajos to pārdošanas portālos, kā, piemēram, "Expedia", "Travelocity" vai "Orbitz", bet arī mazākās un ne tik populārās vietnēs, piemēram, "Kayak", "AirfareWatchdog", "Yapta" vai "Hipmunk". Latvijai un Eiropai, iespējams, izdevīgākos piedāvājumus atradīsiet "Skyscanner" vai arī, izmantojot lokālās interneta vietnes, kā piemēram, Latvijas "LidotLeti" un Lietuvas "Flysiesta". Tāpat ieteicams apmeklēt arī aviokompāniju birojus, jo dažkārt īpašie piedāvājumi un lētākas atlikušās biļetes pieejamas tieši tur.

"airBaltic" komentārs: Ir svarīgi atcerēties, ka šīs interneta vietnes nav sociālie, bet gan biznesa projekti, kuru mērķis ir pelnīt naudu. Manuprāt, rūpīgi jāizvērtē visi piedāvājumi, piemēram, pārbaudot, vai cenā iekļautas izmaksas par bagāžu, vai arī lidostā par to būs jāmaksā papildus. "airBaltic" var garantēt tikai to, ka lētākās mūsu reisu biļetes atrodamas mūsu mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!