Foto: LETA

Augstākās tiesa (AT) pirmdien atstāja negrozītu spriedumu, ar kuru noraidīts kosmētikas un sadzīves preču mazumtirdzniecības veikalu tīkla "Drogas" pieteikums par Konkurences padomes (KP) lēmuma atcelšanu, konstatējot "Drogas" darbībās dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mazumtirdzniecībā, informē tiesas pārstāve Baiba Kataja.

Tāpat AT Administratīvās apgabaltiesas spriedumu atstāja negrozītu daļā, ar kuru atcelta "Drogas" uzliktā soda nauda, nosakot KP pienākumu atceltā soda vietā ne vēlāk kā divu mēnešu laikā no sprieduma spēkā stāšanās izdot jaunu administratīvo aktu par "Drogas" sodīšanu, ievērojot tiesas norādītos faktiskos un tiesiskos apsvērumus.

Kataja pastāstīja, ka pieteicējs - "Drogas" - 2005. gada augustā noslēdza piegādes līgumu ar uzņēmumu "Euro Cosmetics" ar kuru kompānija "Drogas" tālākai mazumtirdzniecībai veikalos piegādāja sejas un ķermeņa kopšanas līdzekļus, dekoratīvo kosmētiku un smaržas.

Tiesas pārstāve skaidroja, ka ar Konkurences padomes 2012. gada 14. decembra lēmumu pieteicējas darbībās konstatēts Konkurences likuma 13. panta otrās daļas punktos noteikto aizliegumu pārkāpums (dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana mazumtirdzniecībā) un uzlikts pienākums neietvert līgumos ar piegādātājiem un līdz 2013. gada 1. aprīlim no jau noslēgtajiem līgumiem ar piegādātājiem izslēgt netaisnīgus un nepamatotus līguma noteikumus attiecībā uz preču atdošanu atpakaļ, atlaižu piemērošanu, līguma noteikumus, kas paredz netaisnīgus un nepamatotus maksājumus par preču piegādi jaunatveramai mazumtirdzniecības vietai un kas paredz netaisnīgas un nepamatotas sankcijas par darījumu noteikumu pārkāpumu, un noteikts naudas sods 18,97 tūkstošu latu (26,99 tūkstošu eiro) apmērā.

AT atzina, ka zemākas instances tiesa skaidri norādījusi - lai gan daļa "Drogas" veikalos piedāvātā sortimenta var būt pieejama arī citos veikalos, piemēram, nespecializēto ikdienas patēriņa preču veikalu "Maxima Latvija", "Palink","cenuklubs.lv", un specializēto parfimērijas un kosmētikas veikalos "Kristiana", "Kolonna", "Douglas Latvia" , tomēr šis sortiments citos veikalos nav tik plašs, vienkopus apvienojot mājokļa, ķermeņa kopšanai, dekoratīvās kosmētikas u.c. produktus.

"Pieteicējas apgrozījums skaistumkopšanas un sadzīves preču segmentā ir ievērojams, salīdzinot ar citiem iepriekšminētajiem komersantiem. Tādējādi iepriekšminētos veikalus, kuru sortimentā pamatā ir pārtikas preces, vai veikalus, kuru sortimentā ir būvniecības un mājas labiekārtošanas preces, konkrētajā izpētes lietā nevar uzskatīt par pieteicējas pietiekoši efektīviem konkurentiem. Tātad tiesa precīzi norādījusi, ka ir pamatots Konkurences padomes secinājums par pieteicējas dominējošo stāvokli konkrētajā mazumtirdzniecības tirgū, " secinājusi AT.

"Drogas" kasācijas sūdzībā apšaubījusi arī Administratīvā procesa likuma, kas noteic - "ja nepieciešams, tiesa uzdod iestādei atceltā vai par spēkā neesošu atzītā administratīvā akta vietā izdot jaunu administratīvo aktu. Lemjot par jauna administratīvā akta izdošanu, iestāde ņem vērā tiesas nolēmumā konstatētos faktus un juridiskos apsvērumus" - pareizu piemērošanu.

"Soda uzlikšana šajā gadījumā pieteicējas ieskatā nebūtu nedz lietderīga, jo nav apdraudējuma sabiedrības interesēm, nedz tiesiski pamatota, jo tiesa konstatēja tikai "vieglu" konkurences tiesību pārkāpumu," piebilda Kataja.

Vienlaikus AT norādījusi, ka Konkurences likuma panta "par atbildību par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu" pirmā daļa noteic obligātu tiesisko seku piemērošanu dominējošā stāvokļa mazumtirdzniecībā ļaunprātīgas izmantošanas gadījumā.

"Tiesas ieskatā, šāda rīcība apdraud brīvu konkurenci, kas ir Konkurences likuma mērķis un sabiedrības vispārējā interese, " atzīmēja Kataja.

"Drogas" ir Latvijā lielākais kosmētikas un sadzīves preču mazumtirdzniecības veikalu tīkls. Uzņēmums dibināts 1995. gadā, un tā pamatkapitāls ir 1,28 miljoni latu (1,821 miljons eiro). No 2004. gada "Drogas" ir Honkongas kompānijas "Hutchison Whampoa Limited" mazumtirdzniecības un ražošanas grupas "A.S. Watson Group" uzņēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!