Foto: Saeimas administrācija

Jaunais Būvniecības likums stāsies spēkā šī gada 1.oktobrī, balsojot pirmajā lasījumā, ceturtdien lēma Saeima.

Par steidzamiem atzītie grozījumi gan vēl jāakceptē otrajā lasījumā, kas būs arī galīgais.

Pašlaik paredzēts, ka likums stājas spēkā šī gada 1.maijā.

Saeima jauno būvniecības regulējumu pieņēma pagājušā gada jūlijā, bet valdība līdz šim nav pieņēmusi visus ar to saistītos noteikumus, lai nodrošinātu pilnvērtīgu likuma darbību, skaidro Saeimas Preses dienests.

Līdz šī gada maijam ir iespējams pieņemt 17 noteikumus no 21 regulējumā paredzētā, par likumprojekta virzību atbildīgajā Saeimas Tautsaimniecības, agrārās vides un reģionālās politikas komisijā iepriekš norādīja Ekonomikas ministrijas pārstāvji. Kopumā jaunajam Būvniecības likumam nepieciešams izstrādāt 21 Ministru kabineta noteikumu un 29 būvnormatīvus.

Iepriekš likuma spēkā stāšanās jau tika pārcelta no 1.februāra uz 1.maiju.

Par šādu likuma spēkā stāšanās termiņa atlikšanu pirmdien, 31.martā, vienojās valdību veidojošo partiju koalīcijas sanāksme, žurnālistiem sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Lēmums atlikt likuma spēkā stāšanos pieņemts tādēļ, ka vēl arvien nav pieņemta liela daļa tā iedzīvināšanai nepieciešamo Ministru kabineta noteikumu un pēc Zolitūdes traģēdijas ir parādījies ierosinājums veidot īpašu Būvniecības valsts kontroles biroju, kas turpmāk uzraudzīs lielu un sabiedriski nozīmīgu ēku būvniecību.

Ņemot vērā to, ka birojs darbu sāks tikai rudenī, valdību veidojošie politiķi pēc konsultācijām ar Latvijas Darba devēju konfederāciju nonākuši pie secinājuma, ka jāatliek arī Būvniecības likuma spēkā stāšanās termiņš, jo pretējā gadījumā uzņēmējiem viena gada laikā trīs reizes mainītos būvniecības nozares regulējums.

"Ir svarīgi, lai visi nepieciešamie noteikumi būtu sagatavoti kvalitatīvi," skaidro Straujuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!