Foto: F64
Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Pasta likumā, ar kuriem plānots nodrošināt abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojumus 2020.gadā ar tādiem pašiem nosacījumiem, kādi bijuši līdz šim.

Grozījumi paredz no 2020. gada 1. janvāra uz vienu gadu pagarināt patlaban piemērojamo regulējumu attiecībā uz abonēto preses izdevumu piegādi un to radīto zaudējumu kompensēšanu, tādējādi pagarinot arī universālā pasta pakalpojumu saistības esošajiem sniedzējiem.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Vitenbergs (KPV LV) iepriekš uzsvēra, ka grozījumi Pasta likumā ir labs žests, lai stiprinātu Latvijas mediju darbību un neatkarību, kā arī nodrošinātu pasta pakalpojumu pieejamību līdzšinējā apjomā iedzīvotājiem gan reģionos, gan pilsētās.

"Vienlaikus jāuzsver, ka šobrīd piemērojamā regulējuma pagarinājums var būt tikai īstermiņa risinājums, tāpēc valdībai jāstrādā, lai noteiktu skaidrību uz ilgāku laika periodu, tostarp definējot arī kritērijus subsīdiju piešķiršanai," sacīja Vitenbergs.

Plānots, ka pasta komersantiem kompensēs tos zaudējumus, kas radušies, sniedzot abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojumus laika posmā no 2020.gada 1.janvāra līdz 2020.gada 31.decembrim.

Saskaņā ar Satiksmes ministrijai iesniegto informāciju "Latvijas Pasts" aprēķinājis preses piegādes sniegšanas radītos prognozētos zaudējumus 2019. un 2020.gadā. Šogad zaudējumi ir 5,622 miljoni eiro, savukārt nākamgad tie sasniegs 5,903 miljonus eiro.

Lai nodrošinātu likumprojektā noteikto normu izpildi, 2020.gadā nepieciešams finansējums 5,762 miljonu eiro apmērā. Līdz ar to bāzes izdevumos paredzētajai summai papildus nepieciešami 3,762 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!