Foto: Shutterstock

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) atbalsta pasākumiem inovāciju attīstības sekmēšanai sīkajos (mikro), mazajos un vidēji lielajos uzņēmumos atvēlējusi 6,25 miljonus eiro.

Kā liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā, LIAA rīkojusi iepirkumu "Tehniski ekonomiskā priekšizpēte, rūpnieciskie pētījumi, eksperimentālā izstrāde un produkta rūpnieciskā dizaina izstrāde", kura kopējā vērtība ir 6,25 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

LIAA pārstāve Vineta Vilistere-Lāce pastāstīja, ka iepirkums rīkots ar mērķi veicināt sadarbību starp uzņēmējiem un pētniecības organizācijām. Tas paredz, ka uzņēmēji iesniedz projektu LIAA izvērtēšanai. Tālāk uzņēmējs iesniedz LIAA tehnisko specifikāciju, kuru LIAA nosūta pētniecības iestādēm, kas uzvarējušas iepriekš minētā iepirkuma daļās, un kuras piesakās veikt konkrēto pētījumu. Attiecīgi konkursa kārtībā tiks izvēlēta atbilstošā pētniecības iestāde un tālāk jau pētniecības iestādes veiks komersanta pasūtīto pētījumu jeb jaunā produkta vai jauna tehnoloģijas izstrādi.

Iepirkums sadalīts četrās daļās. Viena no tām ir tehniski ekonomiskā priekšizpēte, kura paredzēta potenciāli jaunā produkta vai tehnoloģijas novērtējumam un analīzei, apzinot jaunā produkta vai tehnoloģijas priekšrocības vai trūkumus, iespējas un draudus, kā arī nosakot tā īstenošanai vajadzīgos resursus un tā īstenošanas izredzes.

Iepirkuma otrā daļa atvēlēta rūpnieciskiem pētījumiem, kas nepieciešami jaunu produktu vai tehnoloģiju izstrādei – plānotiem pētījumiem vai kritiskai izpētei, kuras mērķis ir iegūt jaunas zināšanas un paņēmienus, ko izmanto jaunu produktu vai tehnoloģiju izstrādei vai esošo produktu vai tehnoloģiju uzlabošanai.

Trešā daļa iedalīta eksperimentālajai izstrādei, tostarp prototipu izgatavošanai. Tas paredzēts zinātnisko atziņu, tehnoloģisko, komerciālo vai citu būtisku zināšanu vai prasmju apgūšanai, kombinēšanai, modelēšanai vai izmantošanai, lai radītu jaunus, pārveidotus vai uzlabotus produktus vai tehnoloģijas. Tāpat tas paredzēts darbībām, kuru mērķis ir konceptuāli definēt, plānot un dokumentēt jaunus produktus vai tehnoloģijas.

Savukārt ceturtā iepirkuma daļa ir produkta rūpnieciskā dizaina izstrāde. Tā veltīta produkta estētiskā un funkcionālā risinājuma izstrādei, vienlaikus uzlabojot vai radot inženiertehnisko, lietošanas, ergonomikas un zīmola attīstības risinājumu. Šajā posmā rūpnieciskais dizains tiks būtiski uzlabots salīdzinājumā ar esošo vai citiem tirgū esošajiem produktu dizainiem, radot konkurētspējas priekšrocības.

Atbilstoši publikācijai IUB mājaslapā, iepirkuma pirmajā un ceturtajā daļā katrā pieteikušās 13 institūcijas, savukārt otrajā un trešajā - pa 14.

Visās iepirkuma daļās pieteikušās tādas institūcijas kā Transporta un sakaru institūts, Liepājas Universitāte, Vidzemes Augstskola, Latvijas Universitāte (LU), LU Matemātikas un informātikas institūts, Rīgas Stradiņa universitāte, Elektronikas un datorzinātņu institūts, Agroresursu un ekonomikas institūts, Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts, Latvijas Organiskās sintēzes institūts, Rīgas Tehniskā universitāte un Ventspils Augstskola.

Iepirkuma otrajā un trešajā daļā pieteicies Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs un LU Cietvielu fizikas institūts. Savukārt Fizikālās enerģētikas institūts pieteicies iepirkuma pirmajā daļā, bet Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas vēstures institūts pieteicies iepirkuma ceturtajā daļā.

Kopējais finansējuma apmērs katrai iepirkuma daļai paredzēts 1,563 miljoni eiro. Iepirkuma pirmajā un ceturtajā daļā katram kandidātam paredzētā līgumcena ir 120 192,23 eiro bez PVN, savukārt otrajā un trešajā daļā katram paredzēti 111 607,07 eiro bez PVN.

Atbilstoši iepirkuma nolikumam, LIAA paredz, ka iepirkuma laikā maksimālais atbalsta līdzfinansējuma apmērs vienam uzņēmumam nepārsniegs 25 000 eiro. Kopējais plānotais atbalsta saņēmēju skaits ir 320, paredzot, ka līdz 2018.gada 31.decembrim kopumā tiks atbalstīti 48 komersanti.

Pakalpojumu apjomu, skaitu un regularitāti nosaka LIAA atbilstoši saņemtajiem atbalsta pieteikumiem. Maksimālais katra konkrētā iepirkuma līguma izpildes termiņš nepārsniegs 12 mēnešus.

Iepirkums tiek īstenots Eiropas Reģionālā attīstības fonda darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" atbalsta mērķa "Palielināt privātā sektora investīcijas P&A" pasākuma "Atbalsts tehnoloģiju pārneses sistēmas pilnveidošanai" ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!