Foto: F64
Ģenerāluzņēmējiem būtu jāuzņemas atbildība par to, ka viņu būvobjektos strādājošie apakšuzņēmēji darbiniekus nodarbina nelegāli un maksā viņiem tā dēvētās aplokšņu algas.

Šādu viedokli Latvijas Televīzijas raidījumā "Aizliegtais paņēmiens" pauda Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone, kura atzīst, ka VID rīcībā ir pierādījumi apliecina, ka aplokšņu algu maksāšanu piekopuši arī VID jaunās ēkas būvdarbos iesaistītie. Turklāt tas noticis nodokļu iekasētāju "deguna priekšā", jo VID regulāri apmeklējis būvobjektu.

Tas, ka ģenerāluzņēmējiem nav jāuzņemas atbildība par to, ka apakšuzņēmēji maksā aplokšņu algas, novedis pie tā, ka izveidojusies sistēma, kuras ietvaros ģenerāluzņēmēji, kas piedalās iepirkumos, formāli ir godīgi nodokļu maksātāji, taču viņiem pašiem nemaz nav būvdarbu veikšanai nepieciešamo strādnieku. Tādēļ būtībā visus būvdarbus izpilda apakšuzņēmēji, kuri, lai tiktu pie pasūtījuma, ietaupa arī uz nodokļu rēķina.

VID patlaban meklējot veidus, kā panākt, lai, neraugoties uz Satversmes tiesas spriedumu, kas liedza publiskos iepirkumos startējošajiem uzņēmumiem pieprasīt maksāt saviem darbiniekiem noteikta līmeņa algas, tomēr panākt, ka valsts un pašvaldību pasūtītos būvdarbus izpilda tikai godīgi nodokļu maksātāji. VID ģenerāldirektore Pētersone uzskata, ka prasība maksāt darbiniekiem noteikta līmeņa algu, ir jāattiecina arī uz apakšuzņēmējiem.

"Delfi" jau ziņojis, ka patlaban Saeimā tiek skatīti Publisko iepirkumu likuma grozījumi, kas izstrādāti ar mērķi liegt nodokļu parādniekiem iespējas iegūt valsts un pašvaldību pasūtījumus. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!