Foto: AFI

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ar Valsts vides dienestu (VVD) un citām atbildīgajām iestādēm darba grupā pārrunājušas risinājumus, lai novērstu ķīmisko vielu noplūdes draudus un atbrīvotu Ventspils ostas termināļa teritoriju no sašķidrinātā amonjaka, informē ministrijā.

Darba grupa turpinās darbu arī nākamnedēļ, lai pārrunātu turpmākos rīcības modeļus tālākajai situācijas risināšanai. Tikmēr ceturtdien, 21. aprīlī, reģionālajā darba vizītē uz Ventspili dosies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!) un Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga, kur tostarp apmeklēs Ventspils brīvostas teritoriju un tiksies ar pašvaldības vadību.

Tikšanās laikā pārrunās atbildīgo iestāžu – VARAM, VVD, Satiksmes ministrijas, Valsts ieņēmuma dienesta, Ārlietu ministrijas, Ventspils brīvostas pārvaldes un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāvju darba grupā nolemto. Iesaistītās puses vienojušās un guvušas pārliecību par uzņēmuma SIA "Ventamonjaks" spēju vismaz līdz 15. maijam garantēt drošu amonjaka uzglabāšanu, ja vien uzņēmums ar FKTK iesaisti ātrāk neatrisinās amonjaka drošu pārdošanu un pārvešanu. VVD turpinās monitorēt situāciju terminālī.

VVD jau iepriekš ir norādījis, ka drošība ir prioritāte, līdz ar to gadījumā, ja uzņēmums pats nespēs nodrošināt drošu uzglabāšanas procesu, valsts to pārņems, iespējams, arī lemjot par bīstamās preces atsavināšanu un atbildības uzņemšanos par šo kravu.

Ministrija atgādina, ka pagājušajā nedēļā VVD organizēja riska izvērtējuma komisiju, lūdzot viedokli Valsts darba inspekcijai, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, Patērētāju tiesību aizsardzības centram, Valsts vides dienestam un Ventspils valstspilsētas pašvaldībai. VVD speciālisti 5. aprīlī arī veica pārbaudi, lai konstatētu situāciju un potenciālos riskus, kas saistīti ar rūpniecisko avāriju riska objektam SIA "Ventamonjaks" noteiktajām sankcijām, kas var ietekmēt arī SIA "VK Terminal Services" darbību pakalpojumu nodrošināšanā SIA "Ventamonjaks".

VVD skatījumā, lai novērstu ķīmisko vielu noplūdes draudus, SIA "Ventamonjaks" būtu jāatļauj tādu maksājumu veikšana, kas paredzēta samaksai par neatliekamiem pasākumiem sašķidrinātā amonjaka drošai uzglabāšanai, kā arī jārisina jautājums par iespēju atbrīvot Ventspils ostas termināļus no bīstamās kravas.

Kā ziņots, saistībā ar Krievijas sāktā kara dēļ ieviestajām sankcijām uzņēmums SIA "Ventamonjaks", kura rezervuāros atrodas 40 000 tonnu bīstamas vielas – šķidrā amonjaka, nevar norēķināties ar uzņēmumu SIA "VK Terminal Services", kas sniedz "Ventamonjakam" dažādus pakalpojumus, tostarp nodrošina amonjaka uzglabāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!