Foto: DELFI
Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācija ir nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam un atbildīgajām ministrijām ar pieprasījumu apturēt grozījumus Ministru kabineta noteikumos Nr. 560 un Nr. 561 par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, tālāku virzīšanu Ministru kabinetā, pirms ņemti vērā atjaunojamās enerģijas nozares priekšlikumi.

Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācija (LAEF) pauž iebildumus saistībā ar Ekonomikas ministrijas virzītajiem grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr. 560 un Nr. 561 par elektroenerģijas ražošanu. Ekonomikas ministrija noteikumu jaunāko redakciju izstrādājusi balstoties uz SIA "Smart Continent LV" izstrādāto pētījumu "Priekšlikumu un elektronisku rīku izstrāde kopējo kapitālieguldījumu iekšējās peļņas normas aprēķināšanas un pārkompensācijas novēršanas metodikas pilnveidei elektroenerģijas ražotājiem". Nozare pauž bažas, ka sabiedriskās apspriešanas procesā Ekonomikas ministrija nav ieklausījusies atjaunojamās enerģētikas nozares komentāros un priekšlikumos, kas bija sniegti, gan reaģējot uz pētījuma rezultātiem, gan izstrādātajiem noteikumu grozījumiem.

Plānotās izmaiņas apdraud daudzu biomasas koģenerācijas staciju pastāvēšanu Latvijā. Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācijai (LAEF) pievienojas Latvijas Bioenerģijas asociācija (LBA), paužot bažas, ka, pielietojot jauno pieeju elektrostaciju kopējās kapitālieguldījumu iekšējās peļņas normas aprēķinos (IRR aprēķins), biomasas koģenerācijas stacijas kļūs maksātnespējīgas. Tas var novest pie siltumenerģijas tarifa kāpuma daudzās pašvaldībās, mainīsies ietekme uz pieprasījumu pēc Latvijā ražotās koksnes un pārstrādes blakus produktiem, būtiski samazināsies darba vietas nozarē. Nozares ieskatā šo grozījumu rezultātā tiks nodarīti būtiski zaudējumi ne tikai ražotājiem, kas elektroenerģiju ražo biomasas stacijās, bet arī to īpašniekiem un investoriem. Tajā skaitā tiks pārkāpti arī tiesiskās paļāvības un tiesiskās noteiktības principi. Secīgi grozījumu rezultātā aizskartās personas vērsīsies ar prasībām pret Latvijas valsti vietējās un starptautiskās tiesu instancēs.

LAEF uzsver, ka, neskatoties uz sākotnējo grozījumu mērķi, Ekonomikas ministrija, balstoties un paviršiem aprēķiniem, radījusi tādu mehānismu, kas faktiski jau šobrīd visus ražotājus padara par valsts parādniekiem. Tas nav ne saprātīgi, ne samērīgi, un tādējādi nevar būt tiesiski un attaisnojami. Starptautiskā revidentu sabiedrība AS "KPMG Baltic" ir izstrādājusi ziņojumu, kas ietver ļoti detalizētu analīzi par IRR aprēķina līmeņatzīmēm un formulām, norādot uz "Smart Continent LV" un Ekonomikas ministrijas pieļautajām kļūdām, kā arī sniedzot konkrētus priekšlikumus ar argumentāciju. LAEF, LBA un nozares uzņēmumi sagaida komentārus no Ekonomikas ministrijas par pieļautajām kļūdām, kā arī paskaidrojumus par iecerēto regulējumu, kas pašlaik rada lielus draudus atjaunojamās enerģijas nozares pastāvēšanai.

"Vēlamies aicināt ekonomikas ministru ņemt vērā, ka tieši valsts pati savulaik aicināja komersantus iesaistītais un investēt līdzekļus atjaunojamās elektroenerģijas ražošanā. Valsts radīja šim nolūkam komercdarbībai labvēlīgu vidi, uz noteiktu laiku garantējot subsīdijas. Ja nebūtu radīta šī vide, komersanti nebūtu ieguldījuši līdzekļus elektroenerģijas ražošanas jomā. Plānojot savu komercdarbību, uzņēmēji rēķinās ar pieņemtajām tiesību normām, tostarp piedalījās konkursos, lai iegūtu tiesības pārdot saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros. Ražotājiem, kuri saņem atbalstu obligātā iepirkuma ietvaros, bija un ir likumīgas tiesības paļauties uz jau iegūtu tiesību saglabāšanu. Ja šie grozījumi tiks pieņemti, atbalsta saņēmēju tiesiskā paļāvība tiks klaji un rupji pārkāpta," norāda Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Irbe.

LAEF un LBA aicina ekonomikas ministru nodrošināt vienlīdzīgu un nediskriminējošu attieksmi pret privātajiem investoriem. Kā to norāda arī "KPMG" ziņojums, šobrīd dabasgāzes elektrostacijām (piemēram, "Latvenergo" TEC) noteiktā ekspluatācijas un pārējo darbības izmaksu līmeņatzīme ir noteikta 5% apmērā. Tas ir vairāk nekā, piemēram, biomasas elektrostacijām, lai gan nozarē vispārzināms un aprēķinos balstīts ir fakts, ka dabasgāzes tehnoloģijām ir ievērojami zemākas ekspluatācijas izmaksas nekā biomasas tehnoloģijām. Tas rada bažas par īpašu un netaisnīgu attieksmi.

Federācija kategoriski iebilst pret pašreizējo grozījumu redakciju, aicinot apturēt MK noteikumu Nr. 560 un 561 grozījumu virzīšanu apstiprināšanai Ministru kabineta sēdē. LAEF lūdz šī brīža noteikumu grozījumu redakciju būtiski uzlabot, ņemot vērā nozares priekšlikumus, kā arī ieteikumus no "KPMG Baltic" ziņojuma par grozījumu neprecizitātēm. Neprecīzu grozījumu gadījumā var tikt apdraudēta atjaunojamās enerģijas nozares pastāvēšana, kā arī zaudētas liela apjoma investīcijas. LAEF atkārtoti aicina uzklausīt nozares priekšlikumus un ieteikumus.

LAEF dibināta 2013. gada februārī, apvienojoties virknei atjaunojamās enerģijas jomas asociāciju, piemēram, Latvijas Ilgtspējīgas attīstības institūts, Latvijas Atjaunojamās enerģijas konfederācija, Latvijas Bioenerģijas asociācija, Latvijas Biogāzes asociācija, Latvijas Biomasas asociācija LATBIO, Mazās Hidroenerģētikas asociācija, Saules kolektoru asociācija, Saules enerģijas asociācija u.c. Federācijas mērķis ir saskaņot un koordinēt atjaunojamās enerģijas nevalstisko organizāciju rīcību un pārstāvēt tās attiecībās ar valsts un pašvaldību institūcijām. Sekmēt atjaunojamās enerģijas nozares attīstību, kā arī palielināt atjaunojamās enerģijas devumu Latvijas tautsaimniecības izaugsmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!