Foto: Sputnik/Scanpix

25. augustā Latvijas un Igaunijas pārvades sistēmas operatori AS "Augstsprieguma tīkls" un "Elering" atklās jauno elektropārvades līniju "Igaunijas – Latvijas 3. starpsavienojums".

Projekta "Igaunijas – Latvijas 3. starpsavienojums" ietvaros Latvijā izbūvēta 330 kV augstsprieguma elektropārvades līnija no Rīgas TEC-2 līdz Igaunijas robežai 176 kilometru garumā, savukārt Igaunijas pārvades sistēmas operators "Elering" izbūvēja šīs līnijas daļu Igaunijas teritorijā līdz 330 kV apakšstacijai Kilingi-Nōmme, un drošai starpsavienojuma darbībai izbūvēja jaunu 330 kV līniju Harku-Sindi.

Kopumā 3. starpsavienojuma projekta izmaksas 330 kV līnijām ir 170 milj. eiro, no kuriem 112 milj. eiro Eiropas Savienības Infrastruktūras savienošanas finanšu instrumenta (CEF) piešķirtais līdzfinansējums.

Latvijā līnijas būvniecībā ieguldīti 79 milj. eiro, no kuriem ap 65% ir CEF piešķirtie līdzekļi.

Kā informē AS "Augstsprieguma tīkls", trešais Igaunijas - Latvijas elektropārvades tīkla starpsavienojums ir būtisks nākotnes infrastruktūras projekts Baltijas jūras reģionam, kas palielinās visa Baltijas reģiona elektroapgādes drošumu, nodrošinās efektīvu elektroenerģijas tirgus darbību Baltijā un palielinās ražotāju konkurētspēju kā Baltijā, tā arī Ziemeļvalstīs.

Līnijas būvnieks – pilnsabiedrība "EE-LV Interconnection".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!