Foto: F64

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) atļāvis atkritumu apsaimniekotājam SIA "Getliņi Eko" slēgt 19,98 miljonu latu vērto līgumu ar SIA “Vides pakalpojumu grupa” konkursā "Sadzīves atkritumu sagatavošana apglabāšanai", liecina IUB interneta mājas lapā publicētais paziņojums par lēmuma pieņemšanu.

Sūdzības par lēmumu slēgt daudzmiljonu līgumu ar "Vides pakalpojumu grupa" bija iesniegusi personu apvienība SIA "Eco Baltija Vide" un SIA "Eko Reverss".

Sūdzības autori IUB norādīja, ka pasūtītājs - "Getliņi Eko", licis šķēršļus, lai konkrētā personu apvienība varētu iesniegt savu piedāvājumu, piemēram, vārti, kas parasti tiek izmantoti iebraukšanai poligonā, bijuši ciet, kā arī bija aizslēgtas durvis ēkā, kurā bija jāiesniedz piedāvājums. Piedāvājums tomēr ticis iesniegts, un, kā uzskata tā iesniedzējs, tas izdarīts noteiktajā termiņā. Vēlāk gan tam atdota aploksne, norādot, ka tajā ir sūdzības autora piedāvājums, bet, to atverot, izrādījies, ka piedāvājuma aploksnē nav, bet atdota tikai aploksne, kurā tas bijis.

Ja piedāvājums ir iesniegts pēc termiņa, tad pasūtītājam, to nemaz nevajadzēja pieņemt un atdot atpakaļ, tāpēc nav skaidrs, kāpēc piedāvājuma autoram atdota vien aploksne, norādīja sūdzības iesniedzēji. 

Turklāt par konkursa uzvarētāju atzītās "Vides pakalpojumu grupas" piedāvājums nebūt nav bijis lētākais, proti, sūdzības autors piedāvājis 876 000 latu līgumcenu, AS „Daugavpils specializētais autotransporta uzņēmums" - 16 860 000 latu, „Vides pakalpojumu grupa" - 19 980 000 latu un SIA „Ekodoktrīna" - 31 620 000 latu līgumcenu.

Sūdzības autors IUB norādīja: tā kā par konkursa uzvarētāju atzīta "Vides pakalpojumu grupa", šis lēmums liecina, ka lētākie piedāvājumi, visticamāk, noraidīti kā neatbilstoši nolikuma prasībām, savukārt dārgākais - „Ekodoktrīnas" piedāvājums - arī noraidīts kā neatbilstošs nolikuma prasībām.

Līdz ar to "Geltiņi Eko" esot atzinis: konkrētajā tirgū nedarbojas pietiekams atlases prasībām atbilstošu piegādātāju skaits un tāpēc konkurss nav pārtraukts. Tomēr šāds secinājums, pēc sūdzības autoru domām, esot aplams, "jo visi valsts nozīmes atkritumu apsaimniekotāji ir ieinteresēti šādas stratēģiski svarīgas rūpnīcas būvniecībā un apsaimniekošanā". Tādejādi "Getliņi Eko" konkurss bija jāpārtrauc.

Turklāt, sūdzības autora ieskatā, "Vides pakalpojumu grupa" un AS „Daugavpils specializētais autotransporta uzņēmums" esot saistīti uzņēmumi, un tāpat saistīti uzņēmumi esot arī „Vides pakalpojumu grupa" un „Ekodoktrīna" - tas neliecinot par godīgu konkurenci iepirkumā. Tāpēc šie uzņēmumi no tālākas dalības konkursā bija izslēdzami, uzskata pretendentu apvienība. 

"Getliņi Eko" šiem pārmetumiem nepiekrita un lūdza IUB sūdzību noraidīt, kā arī atļaut slēgt apstrīdēto līgumu.

Uzņēmums paskaidrojumos IUB norādīja, ka būtisks ir nevis laiks, kurā pretendents ierodas pasūtītāja biroja telpās ar mērķi iesniegt piedāvājumu, bet laiks, kurā piedāvājums, kas noformēts atbilstoši nolikuma prasībām, tiek iesniegts. Sūdzības iesniedzēju pārstāvji gan "Getliņi Eko" telpās ieradušies ap pulksten 12, kas bijis noteikts kā termiņš piedāvājuma iesniegšanai, bet pēc tam vēl, piemēram, caurauklojuši piedāvājumu un likuši to aploksnē - tas redzams arī uzņēmuma video. Tādejādi piedāvājums faktiski iesniegts pulksten 12.40 - jau pēc noteiktā termiņa.

Pasūtītāja iepirkuma komisija ir atvērusi un tālākai vērtēšanai nodevusi trīs piedāvājumus, starp kuriem nav iesniedzēja piedāvājuma, tāpēc apgalvojums, ka konkursā iesniegti četri piedāvājumi, ir nepatiess, IUB norādījuši "Getliņi Eko" pārstāvji. Ņemot vērā, ka sūdzības autors nav iesniedzis piedāvājumu konkursā, tad, "Getliņi Eko" ieskatā, secināms, ka tam nav subjektīvo tiesību lūgt pārskatīt šādas procedūras rezultātus.

IUB atzina, ka sūdzības autoru pretenzijas par "Getliņi Eko" rīcību konkursa norises laikā nav pamatotas, bet pārējā daļā sūdzība atstājama bez izskatīšanas.

IUB lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā mēneša laikā no lēmuma saņemšanas dienas.

Jau vēstīts, ka konkurss 2012.gada nogalē tika izsludināts, lai "Getliņi Eko" noslēgtu sadarbības līgumu ar partneri, kas nodrošinās sadzīves atkritumu sagatavošanu apglabāšanai, tostarp nodrošinās visu atkritumu poligonā ievesto sadzīves atkritumu šķirošanu.

Šā gada 29.jūnijā noslēdzās pieteikumu pieņemšana. Kopā tika iesniegti trīs projekti, to iesniedzēji - AS "Daugavpils specializētais ATU", SIA "Vides pakalpojumu grupa" un SIA "Ekodoktrīna".

Viszemāko projekta īstenošanas summu piedāvā "Daugavpils specializētā autotransporta uzņēmums". Uzņēmuma piedāvājumā norādīts, ka vienas tonnas sadzīves atkritumu sagatavošana noglabāšanai izmaksās 5,62 latus, bet kopējā piedāvātā līguma summa ir 16,86 miljoni latu.

"Vides pakalpojumu grupas" piedāvājums bija nākamais lētākais no trīs piedāvājumiem un tas paredzēja vienu tonnu atkritumu sagatavot par 6,66 latiem.

Savukārt uzņēmums "Ekodoktorīna" vienu tonnu piedāvāja sagatavot noglabāšanai par 10,54 latiem, savukārt kopējā projekta summa bija 31,62 miljoni latu, kas, salīdzinot ar "Daugavpils specializētā autotransporta uzņēmuma" piedāvājumu, bija teju divas reizes lielāka.

Jau vēstīts, ka atkritumu apsaimniekotāju "Eko Rīga" pārstāve Jana Duhovska un "Vides pakalpojumu grupa" padomes priekšsēdētājs Guntars Kokorevičs iepriekš norādīja, ka šī iepirkuma, kurā slēgtā līguma termiņš ir 12 gadi, rezultāti noteiks, vai Latvija spēs nodrošināt Eiropas Savienības (ES) prasības un izvairīties no bargām soda sankcijām.

ES regulas paredz, ka no 2015.gada "Getliņi Eko" teritorijā obligāti jāveic savākto atkritumu šķirošana, taču vairākkārtēji mēģinājumi izsludināt konkursu par šķirošanas nodrošināšanu iepriekš beidzās bez rezultātiem, nemitīgo sūdzību dēļ IUB. "Getliņu Eko" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns iepriekš uzsvēra, ka konkursam ir izšķiroša nozīme, jo tā norise un rezultāti noteiks, vai Latvija spēs iekļauties termiņā un nodrošināt ES prasības par atkritumu šķirošanu.

"Getliņiem Eko" tika pārmesta sava favorīta "Ekodoktrīnas" interešu lobēšana. "Ekodoktrīna" iepriekš bija noslēgusi līgumu par kopuzņēmuma izveidi ar "Getliņiem", lai tādejādi varētu bez konkursa iegūt tiesības uz atkritumu šķirošanu, iepriekš vēstīja mediji. Šis mēģinājums gan beidzās neveiksmīgi.

"Getliņi Eko" nodarbojas ar atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekošanu Rīgas rajonā, Stopiņu novadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 4 213 505 lati. "Getliņi Eko" Rīgas pilsētas pašvaldībai pieder 97,92% kapitāla daļu, bet Stopiņu pagasta padomei - 2,08% kapitāla daļu.

"Ekodoktrīnas" kapitāldaļas pieder SIA "Eksetekss" - 39,90%, SIA "Tehnoinvest" - 35%, kā arī SIA "Wheaton Parks" - 25,10%.

"Eksetekss" pilnībā pieder Anatolijam Jerumanim. "Tehnoinvest" kapitāldaļas pieder SIA "City Energy" - 90%, kā arī AS "BAO" - 10%. "City Energy" vienīgais īpašnieks ir Jānis Vilgerts, viņš ir arī reģistros uzrādīts kā lielākais "BAO" akcionārs, tiesa, datubāzei par AS akcionāriem ir uzziņas raksturs un nav juridiska spēka.

Līdz 2011.gada jūnijam "Tehnoinvest" piederēja Šķēles ģimenes biznesa impērijā ietilpstošajai SIA "Inpo 12".

"Wheaton Parks" pieder Igaunijas uzņēmumam "VMTM team OU", pirms tam uzņēmuma kapitāldaļas pārvaldīja Kiprā reģistrētā "Frostray Limited".

"Vides pakalpojumu grupa" 100% īpašniece ir SIA "Bioinvest", kurā 10% pieder ar Šķēles biznesa interesēm saistītajai SIA "Inpo 3", bet 90% īpašniece ir Guntaram Kokorevičam piederošā SIA "Vides investīcijas".

AS "Daugavpils specializētais autotransporta uzņēmums" akcionāri ir Daugavpils dome, VSAA un vairākas fiziskas personas, savukārt "Eco Baltija vide" 100% īpašnieks ir "Eko Baltija", kuras vienīgā īpašniece ir SIA "Eko SPV", bet šīs firmas īpašniece ir AS "Eco Baltija".

Tās akcionāri, pēc "Lursoft" datiem, ir Kiprā reģistrētais "Esomtax Invest Limited", komandītsabuedrība "Otrais Eko fonds", kā arī Undīne Būde, Māris Simanovočs un Viesturs Tamužs. SIA "Eko Reverss" pieder AS "Latvijas Zaļais punkts", kuras akcionāri ir "Eko Baltija", Latvijas Iepakojuma asociācija, SIA "Tetra pak" un SIA "Zaļā josta".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!