Foto: Publicitātes foto



Konkurences padome (KP) marta beigās atļāvusi Guntaram Kokorevičam piederošajam uzņēmumam "Bioinvest" iegādāties un iegūt izšķirošu ietekmi pār vienu no Latvijas atkritumu apsaimniekošanas tirgus līderiem SIA "L&T", portāls "Delfi" uzzināja KP.

Šāds lēmums pieņemts, jo apvienošanās rezultātā būtiski nesamazināsies konkurence, kā arī neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis jebkurā konkrētajā tirgū, kurā darbojas apvienošanās dalībnieki.

KP lēmumā norāda, ka apvienošanās dalībnieku darbības virzieni nepārklājas. SIA „Bioinvest" galvenie darbības veidi ir citur neklasificētas finanšu pakalpojumu darbības, izņemot apdrošināšanu un pensiju uzkrāšanu, holdingkompāniju darbība. Savukārt SIA „L&T" - atkritumu savākšana (izņemot bīstamos atkritumus) un citas ēku un ražošanas objektu tīrīšanas un uzkopšanas darbības.

Viena apvienošanās dalībnieka sniegtie pakalpojumi nav aizvietojami ar otra tirgus dalībnieka sniegtajiem pakalpojumiem, lēmumā secina KP.

„Bioinvest" iegūstot 100% izšķirošu ietekmi pār "L&T", viens tirgus dalībnieks nomainīs otru, un tirgus daļas nevienā konkrētajā tirgū nemainīsies, jo abi uzņēmumi darbojas atšķirīgos konkrētajos tirgos.

Atbilstoši informācijai, kuru KP sniedza apvienošanās ziņojuma iesniedzējs „Bioinvest" un SIA „Vides pakalpojumu grupa" Konkurences likuma izpratnē nav uzskatāmi par vienu tirgus dalībnieku, jo SIA „Vides pakalpojumu grupa" 100% pamatkapitāla daļas uz KP lēmuma pieņemšanas brīdi - 28. martu - bija atsavinātas.

KP secina, ka apvienošanās neietekmēs nekustamā īpašuma apsaimniekošanas pakalpojumu, kā arī ēku un teritoriju tīrīšanas un uzkopšanas pakalpojumu tirgu Latvijas teritorijā.

Jau vēstīts, ka līdz šim "L&T" piederēja Somijas sadzīves un bīstamo atkritumu apsaimniekošanas un profesionālās tīrīšanas uzņēmumam "Lassila&Tikanoja".

Saskaņā ar noslēgto darījuma līgumu, atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma "L&T" pirkšanas un pārdošanas darījumu starp "Bioinvest" un "Lassila&Tikanoja" plānots noslēgt viena mēneša laikā.

2012.gadā "L&T" strādāja ar 11,6 miljonu latu (16,5 miljonu eiro) apgrozījumu un guva 820 tūkstošu latu (1,16 miljonu eiro) peļņu.

Iepriekš 10% uzņēmuma "Bioinvest" daļu piederēja bijušā premjera Andra Šķēles ģimenes uz viņa biznesa partneru uzņēmumam "Inpo 3", bet marta sākumā medijiem izplatītā paziņojumā "Bioinvest" informēja, ka šī kompānijas daļa pārdota un tagad tā pilnībā pieder Kokorevičam.

"Delfi" jau vēstīja, ka iepriekš kļuva zināms, ka "Bioinvest" pārdevis sev piederošo uzņēmumu "Vides pakalpojumu grupa". To iegādājās atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Zaļā josta".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!