Valdība otrdien vienojās par pagaidu risinājumu situācijai, ka pašlaik valstī nav noteikta kārtība, kādā uzņēmējiem izsniedz atļauju darbībām Latvijas teritoriālajā jūrā. Nolemts, ka pagaidām atļauju katram projektam atsevišķi dos Ministru Kabinets. Tas ļaus uzņēmumam "JK Energy" virzīt tālāk ieceri Baltijas jūrā pie Liepājas būvēt vērienīgu vēja parku.

Valdības lēmums paredz, ka Ministru kabineta rīkojumu par katru konkrēto projektu gatavos un iesniegs valdībā nozaru ministrijas atbilstoši savai kompetencei. Tostarp par energoapgādes un cita veida komercbūvēm atbildēs Ekonomikas ministrija (EM).

Valdības lēmums saistīts ar uzņēmuma "JK Energy" ieceri Baltijas jūrā pie Liepājas būvēt 900 megavatu jaudas vēja parku. Ministru kabineta piekrišanu šim projektam uzņēmums cenšas panākt jau kopš 2008.gada decembra, kad EM atļāva uzsākt jaunu vēja elektrostacijas projektu Latvijas teritoriālajos ūdeņos.

Pēc tam "JK Energy" vēl vajadzēja valdības rīkojumu, kas dotu "zaļo gaismu" staciju priekšprojekta izpētei un būvniecībai. Taču tā pieņemšana aizkavējās, jo atklājās - valstī nav sakārtots jautājums par atļaujas izsniegšanu uzņēmumiem darbībām Latvijas teritoriālajos ūdeņos, jo pašlaik spēkā esošais regulējums nosaka tikai pagaidu kārtību darbībām valsts ekonomiskās zonas un kontinentālā šelfa ūdeņos, nevis teritoriālajos ūdeņos, kuriem ir cits juridiskais statuss.

Tāpat "JK Energy" īpašniekam Jurim Kajakam, kurš savulaik uzbūvēja lielāko sauszemes vēja parku Grobiņā, tika pārmesta saistība ar Tautas partijas līdera Andra Šķēles ģimeni, kā arī apšaubītas viņa iespējas piesaistīt nepieciešamās investīcijas vērienīgajam projektam. Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) tolaik medijiem pauda, ka pieteiktais projekts ir nereāls, jo Kajaks nespēj paskaidrot, kas būs investori, kur tiks likta saražotā enerģija.

Galu galā pagājušā gada oktobrī rīkojuma projekts bija sagatavots, taču EM valdībai to nevirzīja, nosūtot saskaņošanai vairākām citām ministrijām. Vēl pēc tam EM izveidoja speciālu starpministriju darba grupu, kuras uzdevums bija novērtēt "JK Energy" prasītās atļaujas izsniegšanas tiesisko pamatojumu.

Darba grupa savu atzinumu sniedza pašās gada beigās, un tas bija negatīvs, līdz ar to EM nevirzīja izskatīšanai MK lēmumu par atļauju sākt vēja parka projektu.

Tomēr šā gada aprīlī notikumos iejaucās premjers Valdis Dombrovskis (JL), pēc "JK Energy" vēstules saņemšanas uzdodot ekonomikas un vides ministram iesniegt valdībā "tiesību akta projektu, kas noteiktu valsts pārvaldes iestādi, kas būs tiesīga saskaņot vēja parka realizācijas uzsākšanu Latvijas Republikas teritoriālajā jūrā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!