Foto: LETA

Atļauju izsniegšana elektrostacijām ir veikta atbilstoši normatīvajos aktos norādītajiem sadales sistēmas operatora pienākumiem, aģentūrai LETA sacīja AS "Sadales tīkls" pārstāve Renāte Meļķe.

"Saistībā ar ekonomikas ministra [Arvila Ašeradena (V)] preses konferenci par uzņēmumiem, kuri negodprātīgi centušies panākt atļauju elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā, vēlamies uzsvērt, ka "Sadales tīkla" atļauja enerģijas ražošanas iekārtu pieslēgšanai elektrotīklam ir tikai viens posms no visa elektrostacijas pieslēgšanas procesa," pauda Meļķe.

Pēc viņas teiktā, uzņēmuma veiktā iekšējā izmeklēšana apstiprina, ka atļauju izsniegšana elektrostacijām ir veikta atbilstoši normatīvajos aktos norādītajiem sadales sistēmas operatora pienākumiem. Lai novērstu iespējamos krāpšanas gadījumus, "Sadales tīkls" aicina veikt normatīvo aktu un kopējā procesa neatkarīgu vērtējumu jeb auditu un novērst nepilnības normatīvajos aktos, kuras ražotāji var izmantot.

Vienlaikus viņa norādīja, ka "Sadales tīkla" izmeklēšanas komisija divas nedēļas aktīvi ir strādājusi pie lietas apstākļu izpētes un noskaidrošanas.

""Sadales tīkla" izsniegtais akts par elektrostacijas atzīšanu par derīgu paralēlam darbam ar sistēmu nav apliecinājums par elektrostacijas nodošanu ekspluatācijā. Tas ir apliecinājums, ka izbūvētais pieslēgums atbilst izsniegtajiem tehniskajiem noteikumiem, lai novērstu risku, ka elektrostacijas darbība ietekmētu sadales tīkla nepārtrauktu darbību un citu klientu elektroapgādes drošumu un kvalitāti," uzsvēra uzņēmuma pārstāve.

Tāpat viņš pastāstīja, ka šā gada 18. oktobrī "Sadales tīkls" iesniedza pieteikumu Valsts policijai ar lūgumu izvērtēt, vai process ir bijis atbilstošs normatīvo aktu prasībām, kā arī iesaistīto personu rīcību. Patlaban ir ierosināts kriminālprocess, lai noskaidrotu visu iesaistīto pušu rīcību un darbības attiecībā uz SIA "Rīgas enerģija".

Vienlaikus izmeklēšanas komisija konstatējusi, ka divos gadījumos darbinieki nav ievērojuši iekšējās procedūras - vienā gadījumā uzņēmumam ir anulēts akts par elektrostacijas atzīšanu kā derīgu paralēlam darbam ar sistēmu, otrā gadījumā pieprasīts ražotājam veikt atkārtotus elektrostacijas darbības testus.

"Esam atstādinājuši no darba pienākumu veikšanas četrus darbiniekus, kuri nav ievērojuši "Sadales tīkla" iekšējās procedūras un darbu uzņēmumā ir pārtraucis arī "Sadales tīkla" valdes loceklis, kura atbildībā bija kopējā pieslēguma procesa pārraudzība un kontrole," piebilda Meļķe.

Kā ziņots, Ekonomikas ministrija šodien prezentēja ziņojumu par izvērtējuma rezultātiem, plānoto rīcību un nepieciešamajām izmaiņām normatīvajos aktos saistībā ar publiski izskanējušajām bažām, ka vairāki uzņēmumi varētu būt krāpušies ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā.

Ziņojumā norādīts, ka "Sadales tīkls" ir maldinājis Ekonomikas ministriju, kuras ieskatā akts par elektrostacijas atzīšanu par derīgu paralēlam darbam ar sistēmu, ko ražotāji iesniedza ministrijā, kalpoja kā pierādījums, ka stacija ir nodota ekspluatācijā.

Ministrijas izveidotā Kontroles grupa ir inspicējusi astoņas elektrostacijas paredzētās atrašanās vietas un ar tiesu izpildītāja palīdzību fiksējusi faktisko stāvokli saistībā ar koģenerācijas elektrostacijas esamību un tās darbību, kā arī pārbaudījusi "Sadales tīkla" rīcībā esošo dokumentāciju par attiecīgajām elektrostacijām.

Kontroles grupa veica pārbaudes uzņēmumos SIA "Briedis būve", SIA "Madonas eko", SIA "Tektus", SIA "M parks", SIA "E Strenči", SIA "Elektro Rīdzene", SIA "E Seda" un SIA "Rīgas enerģija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!