Foto: Publicitātes attēli

Valsts, iegādājoties kompānijas "Biroju centrs Ezerparks" (BCE) kapitāldaļas, ieguvusi ne tikai pārraudzību un kontroli pār uzņēmumu, kuram pieder Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ēka Talejas ielā 1, bet arī 55 miljonu eiro lielu kredītu, svētdien vēsta raidījums "Nekā personīga".

Pirkumu finanšu ministrs sauc par izdevīgu, jo valsts varēs samazināt nomas maksu, ko līdz šim strikti noteica uz 30 gadiem noslēgtais līgums. Tomēr par veiksmīgu šo darījumu saukt attur 55 miljonu eiro lielais kredīts bankā, kas tagad valstij būs jāsedz vienai, skaidro raidījums.

Pērnā gada pēdējā Laimdotas Straujumas (V) valdības sēdē, finanšu ministram Jānim Reiram (V) pašam klāt neesot, ministri darījumu bez diskusijām akceptēja, jo tam saskaņojumu bija devusi Tieslietu ministrija un Pārresoru koordinācijas centrs. Reirs, kurš rīkojuma projektu valdībai iesniedza kā steidzamu, to sauc par izdevīgu darījumu. "Izdevīgu gan finansiālā, gan morāli ētiskā ziņā! Pagājušā gada nogalē partneri iesniedza piedāvājumu pārdot savas daļas, un tika veikti vērtējumi, un šis darījums ir tuvu tirgus cenai, pat nevis virs tirgus cenas," raidījumam skaidroja Reirs.

Amatpersonas uzsver, ka valsts no šī darījuma ieguvusi 34 miljonus, jo nomas līgumu tagad varēs pārskatīt, un katru gadu ietaupīsies viens miljons, ko kā savu peļņu bija ieplānojis Krievijas partneris.

Tomēr "Nekā personīga" zināms, ka ieguvusi arī Krievijas miljardiera Viktoram Vekselbergam netieši piederošā firma, jo tā atbrīvojusies no VID ēkas celtniecībai ņemtā kredīta "Nordea" bankā. Patlaban tas ir 55 miljonus eiro liels, un tas pilnībā būs jāsedz "Valsts nekustamajiem īpašumiem" (VNĪ).

Vēstīts, ka Valsts nekustamo īpašumu pārvaldītājs VNĪ iegādājies kompānijas "Biroju centrs Ezerparks" (BCE) kapitāldaļas par 21 462 045 eiro, iegūst 100% pārraudzību un kontroli pār uzņēmumu, kuram pieder VID ēka Talejas ielā 1.

VNĪ norādīja, ka BCE vērtība ir 92 miljoni eiro. VNĪ kā vienīgais BCE īpašnieks samazinās VID maksājumus nomas līguma periodā par gandrīz 34 miljoniem eiro. Valsts budžetam vidēji gadā tas dos ietaupījumu līdz 1,2 miljoniem eiro, kā arī palielinās VNĪ aktīvu vērtību un ieguldījumu atdevi. VID nomas maksa mēnesī līdzšinējo 13,3 eiro par kvadrātmetru mēnesī samazināsies līdz 11,2 eiro par kvadrātmetru mēnesī.

Darījums noticis pēc Ministru kabineta rīkojuma un tika realizēts no VNĪ pašu līdzekļiem, bez kredītu piesaistes un valsts budžeta resursu izmantošanas.

Jau vēstīts, ka 2008. gada marta vidū valdība atļāva VID jaunās administratīvās ēkas būvniecībai piesaistīt privāto partneri ‒ "New Europe Real Estate Ltd." piederošo uzņēmumu "Mežaparks SPV" ‒ un rīkoties, lai nodrošinātu jaunā VID centrālā aparāta vienotā administratīvā ēku kompleksa būvniecību un iznomāšanu. "Mežaparks SPV" un VID 2008.gada vasarā nodibināja kopuzņēmumu VID jaunās administratīvās ēkas būvniecībai un apsaimniekošanai - BCE.

VNĪ pagājušā gada 30. decembrī kļuvusi par SIA "Biroju centrs Ezerparks" 100% kapitāldaļu īpašnieci.

Biroju centrs "Ezerparks" bija VID jaunās administratīvās ēkas Talejas ielā 1 īpašnieks.

Iepriekš "Biroju centrs Ezerparks" īpašnieki bija VNĪ (31,5%) un SIA "Mežaparks SPV" (68,5%). "Mežaparks SPV" 100% kapitāldaļas pieder Lielbritānijas uzņēmumam "New Europe Real Estate Ltd", bet "Mežaparks SPV" valdes priekšsēdētājs līdz 2013. gada septembrim bija bijušais Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs.

VNĪ pārstāvis Arnis Blodons iepriekš sacīja, ka patlaban "Biroju centra Ezerparks" kapitāldaļu iegādes darījums vēl nav noslēdzies, tāpēc tam ir ierobežotas informācijas pieejamības statuss.

"Kad Valsts kanceleja atcels šo slepenības statusu, tiks sniegta visa informācija par darījumu. Patlaban varu pateikt vien to, ka darījuma mērķis ir ēkas pārvaldīšanas vienkāršošana un līdzekļu taupīšana," sacīja Blodons.

Valdības mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka šis jautājums skatīts pērnā gada pēdējā sēdē, un izlemts bez diskusijām - sēdes slēgtajā daļā iekļautais jautājums "Par izšķirošās ietekmes iegūšanu" izskatīts kopā ar citiem saskaņotajiem jautājumiem A sadaļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!