Foto: DELFI

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ceturtdien Saeimā pieņemtos patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumus vērtē divējādi, - no vienas puses, PTAC nav pilnībā apmierināts, jo pieņemtā likuma redakcija ir kompromiss un ātro kredītu izmaksu ierobežojumi nav tādā apmērā, kā tika virzīti un PTAC ekspertu ieskatā būtu nepieciešami jebkura atmaksas termiņa ātrajiem kredītiem.

No otras puses - arī šādi ātro kredītu izmaksu ierobežojumi uzlabos aizņēmēju situāciju un nodrošinās būtisku patērētāju aizsardzību, mazinot risku iekļūt nepārtraukti pieaugošu parādu jūgā, nonākot finanšu un sociālā atstumtībā, un ar to saistītās sekas, atzina PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Sanita Gertmane.

PTAC ir pārliecināts, ka likuma grozījumi veicinās ātro kredītu nozares darbības atbilstību godīgai darījumu praksei, kas uzlabos patērētāju iespējas laikus atmaksāt uzņemtās finanšu saistības, tādējādi mazinot kredītu atmaksas kavējumu un pagarinājumu skaitu.

PTAC pauž gandarījumu, ka pretēji otrajā lasījumā pieņemtajiem priekšlikumiem tiek saglabāta labi aizsāktā nebanku kreditēšanas licencēšanas un uzraudzības sistēma.

Izskatot Patērētāju tiesību aizsardzības likumu otrajā lasījumā, deputāti nolēma, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) būs jāuzrauga un jākontrolē kredītu izsniedzēji. Tomēr trešajā lasījumā deputāti šo normu izslēdza, tādējādi arī turpmāk nebanku kreditētāju pārraudzība būs PTAC kompetencē.

Latvijas Bankā uzsvēra, ka šodien pieņemtie grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā ir solis pareizā virzienā, tostarp attiecībā uz kredītu procentu likmju ierobežošanu. Atbildot uz jautājumu par ātro kredītu pārraudzības saglabāšanu PTAC pārziņā, Latvijas Bankā pauda pārliecību, ka ātro kredītu nozarē visproblemātiskākais jautājums ir tieši kredītņēmēju patērētāju tiesību aizsardzība, tāpēc uzraudzības uzticēšana PTAC ir pārdomāts un loģisks lēmums. FKTK piesaiste būtu nepieciešama gadījumā, ja būtu tostarp jārūpējas par kredītdevēju drošību šajā tirgū. To FKTK sekmīgi nodrošina, uzraugot Latvijas komercbanku sektoru un aktīvi līdzdarbojoties Eirosistēmas kredītiestāžu uzraudzības procesā.

PTAC pārstāve informēja, ka, neskatoties uz pieņemtajiem grozījumiem kredītņēmēju aizsardzībā, PTAC turpinās darbu patērētāju informēšanā un finanšu izglītošanā, lai patērētāji aizņemtos atbildīgi, apzinātos un saprastu uzņemtās finanšu saistības, kā arī veicinātu kredītu atmaksas disciplīnu.

Kā ziņots, Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz stingrāku regulējumu ātro kredītu izsniegšanai. Būtiskākās izmaiņas Patērētāju tiesību aizsardzības likumā stāsies spēkā nākamā gada janvārī.

Grozījumi paredz, ka kredīta kopējās izmaksas patērētājam nedrīkstēs pārsniegt attiecīgi 0,55%, 0,25% un 0,2% dienā no kredīta summas atkarībā no kredīta izmantošanas ilguma. Kredītiem, kuri būs jāatmaksā pēc pieprasījuma vai kuru izmantošanas termiņš pārsniegs 30 dienas, par neatbilstošām tiks uzskatītas tādas aizdevuma kopējās izmaksas, kas pārsniegs 0,25% dienā no kredīta summas. Šādus ierobežojumus nepiemēros aizdevumiem, kuriem kā nodrošinājums tiek ieķīlāta kāda lieta.

Kredīta kopējās izmaksas turpmāk likumā tiks noteiktas kā visas izmaksas, tostarp komisijas nauda, nodevas un jebkādi citi maksājumi, kas patērētājam jāmaksā saistībā ar kreditēšanas līgumu un kas ir aizdevējam zināmi, izņemot zvērināta notāra izmaksas.

Ja kredīts patērētājam jāatmaksā trīs mēnešu laikā, jebkuru ar to saistīto izdevumu summa, tostarp nokavējuma procenti un līgumsods, nedrīkstēs pārsniegt izsniegtā kredīta summu, paredz likuma izmaiņas. Tāpat no aizņēmēja nevarēs pieprasīt nokavējuma procentus, ja to apmērs kreditēšanas līgumā būs noteikts lielāks par 36% virs aizņēmuma likmes gadā.

Likuma grozījumi arī paredz noteikt aizliegumu noslēgt patērētāja kreditēšanas līgumu no plkst.23 līdz plkst.7. Līdz šim šādu nosacījumu regulējums neparedzēja.

Slēdzot distances līgumu, kredītu turpmāk varēs atmaksāt pa daļām proporcionāli līguma termiņam, kā arī procentu un pamatsummas apmēram ne retāk par reizi mēnesī. Tas gan neattieksies uz aizdevumiem, kuru atmaksas termiņš ir īsāks par vienu mēnesi.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane uzskata, ka cenas regulēšana nav efektīvākais instruments, lai stiprinātu patērētāju tiesību aizsardzību. Viņas ieskatā, klientam drošāku un saprotamāku pakalpojumu, kā arī zemāku cenu nosaka konkurence. "Vērtējot šodien atbalstītās izmaiņas, ir skaidrs, ka tirgū, visticamāk, nebūs kredītu līdz septiņām vai desmit dienām. Vēl viens būtisks aspekts - ja iepriekš grozījumu projekts neparedzēja ierobežojumu kredītiem līdz 100 eiro, tad tagad izmaiņas tiks attiecinātas no pirmā eiro. Tas nozīmē, ka arī mazie kredīti uz īsu termiņu tirgū, visticamāk, nebūs pieejami," skaidro asociācijas vadītāja. Patlaban nozares uzņēmumi vērtē, kā atbalstītās izmaiņas ietekmēs to darbu. Visticamāk, uzņēmumi pārprofilēs savus pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!