Foto: DELFI

Luksemburgā reģistrētais ātro kredītu aizdevējs "4finance" Bulgārijā oficiāli noslēdzis vietējās bankas "TBI Bank EAD" iegādi, ziņo "businesswire.com".

Nebanku kreditētājs, pārņemot 100% kapitāldaļu, Bulgārijas tradicionālo banku iegādājās no tās māteskompānijas Nīderlandē reģistrētās "Kardan N.V". Darījuma summa lēšama 69 miljonu eiro apmērā. Bulgārijas centrālā banka devusi zaļo gaismu darījuma norisei, liecina bankas paziņojums mājaslapā.

"TBI Bank EAD" ir 22. lielākā no 27 Bulgārijas privātbankām, liecina "Reuters" informācija. Ātro kredītu devējs līdz ar darījumu savā īpašumā ieguvis arī bulgāru bankas filiāli Rumānijā.

Foto: bivol.bg

Bulgārijas pētnieciskās žurnālistikas projekts "Bivol" un Francijas televīzijas kanāla "M6 TV" pētnieciskās žurnālistikas raidījums "Capital" 2015. gada laikā pieminējuši banku saistībā ar vērienīgu interneta naudas izkrāpšanas shēmu, kuras rezultātā no Francijas privātpersonu kontiem caur Bulgārijas banku izkrāpti vairāki miljoni eiro.

"4finance" ir viens no lielākajiem Eiropas ātro kredītu devējiem, kompānijas filiāles strādā 14 valstīs, tostarp Latvijā. Populārākie finanšu institūcijas zīmoli ir "Vivus", "SMSCredit' un "Zaplo".

Pērnā gada pavasarī LTV raidījums "de facto" ziņoja, ka ekspremjera Andra Šķēles ģimene iesaistījusies "ātro kredītu" nozarē – par vienu no "4finance" līdzīpašniekiem kļuvis Šķēles znots Edgars Dupats.

"4Finance" līdzīpašnieki ir Maltā reģistrēts "FCI Investments Limited" (25%) un Kiprā dibinātā "Tirona Limited" (75%). Tā īpašnieks iepriekš bija Krievijas azartspēļu miljardieris Oļegs Boiko. Pēc Forbes aplēsēm, Boiko 2012. gadā daļas "4finance" iegādājās par apmēram 190 miljoniem ASV dolāru. Pērn gada februārī nomainījās "Tirona Limited" īpašnieki – 49% ieguva Vera Boiko, 25,5% pieder Uldim Arnicānam un tikpat daudz Edgaram Dupatam, vēstīja "de facto".

Ziņots, ka Latvijas Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ātrā kreditētāja "4finance" izplatītās reklāmas Latvijā atzinis par tādām, kuras veicina bezatbildīgu aizņemšanos un var būtiski ietekmēt patērētāja lēmumu par kredīta līguma noslēgšanu, jo papildus tikusi piedāvāta iespēja laimēt papildu labumu, laimestu, kas nav tieši saistīts ar kredīta izmantošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!