Augstceltņu kompleksā "Z torņi" sākušies otrā posma būvniecības darbi, informēja projekta attīstītāja SIA "Towers Construction Management" valdes priekšsēdētājs Oļegs Alainis.

"Pagaidām būvlaukumā vēl neko nevar redzēt, jo notiek būvnieka mobilizācija, bet būvdarbi ir sākušies un tiks pabeigti divu gadu laikā, kā iepriekš plānots," sacīja Alainis.

"Z torņu" projekts tika sākts 2008.gadā, un šā gada pirmajā ceturksnī bija plānots to nodot ekspluatācijā, taču 2009.gada sākumā būvniecību apturēja, skaidrojot to ar "tehnoloģisko pārtraukumu".

Alainis skaidroja, ka tik liels intervāls starp būvniecības darbu posmiem izveidojās, jo tika veikta ekspertīze. "Ekspertīzi veicām, lai pilsētai un mums pašiem būtu pārliecība, ka varam turpināt būvēt ēku virszemes daļu, kas ir ļoti sarežģīta," skaidroja attīstītājs.

Pēc projekta pazemes daļas un nulles cikla izbūves līgums ar "Strabag" beidzies, tādēļ rīkots konkurss nākamajam celtniecības posmam, kurā uzvarējis "YIT Ehitus". Alainis norādīja, ka par konkursu bijusi ļoti liela interese gan no Latvijas, gan ārvalstu būvniecības uzņēmumu puses.

Alainis nekomentēja attītstītāja nomaiņu pēc būvniecības pirmā posma pabeigšanas, norādot, ka tas ir "SPI Group" lēmums.

Viens no šāda lēmuma iemesliem gan esot projekta dalījums posmos un dažādi galvenie būvuzņēmēji katrā no tiem. "Viens ģenerāluzņēmējs bija atbildīgs par vienu posmu, tagad ir cits būvnieks. Katram no viņiem ir savi darbi un līdz ar to arī garantijas saistības. "Z Towers" garantijas periodā turpinās strādāt ar "Strabag", bet "Towers Construction Management" - ar "YIT"," skaidroja Alainis.

Somijas būvniecības kompānijas "YIT Construction" Latvijas uzņēmuma "YIT Celtniecība" valdes priekšsēdētājs Andris Božē iepriekš informēja, ka "Z torņu" būvniecībā plāno piedalīties visi seši Baltijā strādājošie "YIT" grupas uzņēmumi, bet Igaunijas "YIT Ehitus", ar kuru attīstītājs noslēdzis līgumu, būvniecības procesā būs vadošais uzņēmums.

Alainis skaidroja, ka līgums ar "YIT Ehitus" paredz augstceltņu karkasu un fasāžu izbūvi, un tas jāpaveic 18-24 mēnešu laikā. Pēc līguma izpildes darbi objektā, piemēram, interjera izveide, vēl turpināsies, "tādēļ par "Z torņu" nodošanas ekspluatācijā laiku runāt vēl ir pāragri". "Projekts ir ļoti vērienīgs un liels, tādēļ tā īstenošana notiek pa daļām," norādīja attīstītājs.

Augstceltņu projekta pirmā posma darbus - pazemes daļas un nulles cikla izbūvi - veica Austrijas kompānija "Strabag", bet kā projekta attīstītājs darbojās SIA "Z Towers". Gan šis uzņēmums, gan "Towers Construction Management" pieder ar starptautisko kompāniju "SPI Group" saistītiem uzņēmumiem.

Somijas būvniecības kompānijas "YIT Construction" Igaunijas uzņēmums "YIT Ehitus" parakstījis līgumu ar "Towers Construction Management" par augstceltņu kompleksa "Z torņi" struktūras un fasādes būvniecību.

Līguma kopējā summa tiks noteikta pēc darbu pabeigšanas, bet pirmais būvdarbu posms izmaksās aptuveni 40 miljonus eiro (28 miljonus latu), teikts "YIT Ehitus" paziņojumā Tallinas biržai.

Savukārt "Towers Construction Management" līgumu par torņu būvniecību noslēdzis ar zemes gabala un projekta īpašnieku - Luksemburgā bāzētu nekustamo īpašumu kompāniju "SPI Real Estate Holdings", kas ietilpst "SPI Group".

Celtne tiks būvēta uz jau pabeigtajiem pamatiem un ēkas pazemes daļas. Tā sastāvēs no diviem apaļiem torņiem, kas būs 31 un 29 stāvus augsti. Augstākais tornis sniegsies aptuveni 120 metru augstumā.

Kopējā augstceltņu telpu platība sasniegs aptuveni 100 000 kvadrātmetru, no kuriem 70 000 kvadrātmetri atradīsies virs zemes.

Ēkās atradīsies biroju un tirdzniecības telpas, kā arī viesnīca, kuras operators būs "Sheraton" viesnīcu tīkls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!