Foto: LETA

Premjers Valdis Dombrovskis (V), finanšu ministra pienākumu izpildītāja Ilze Viņķele (V) un Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija, kas pārstāv vairākus no lielākajiem pārtikas tirgotājiem Latvijā, otrdien parakstīja sadarbības memorandu, kurā pausta gatavība pazemināt pārtikas produktu cenas līdz ar pievienotā vērtības nodokļa (PVN) likmes pazemināšanu no 22 līdz 21% no 1.jūlija.

Parakstītā memoranda mērķis ir aizsargāt un sekmēt patērētāju pirktspēju, veicinot PVN pamatlikmes samazināšanu. Lai to panāktu, Pārtikas tirgotāju asociācijas biedri, kuru vidū ir pārtikas tirgotāji "Iki", "Maxima" un "Rimi", cenu noteikšanā balstīsies uz jauno, samazināto PVN likmi.

Tomēr ne visi tirgotāji ir vienisprātis ar šajā memorandā pausto – Latvijas tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs otrdien norādīja, ka šo iniciatīvu neatbalsta, jo neuzskata, ka pircēji jutīs būtisku atšķirību, ja cenas samazinās atbilstoši PVN samazinājumam no 22 līdz 21%.

Dombrovskis gan izteica cerību, ka šis apstāklis nenozīmēs, ka no 1.jūlija cenas dažādos veikalos atšķirsies, taču uzsvēra, ka cenu izmaiņas atbilstoši PVN samazinājumam gatavi īstenot arī citu organizāciju pārstāvji, piemēram, degvielas tirgotāji.

Savukārt Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas vadītājs Valdis Turlais sacīja, ka precēm ar cenu līdz vienam latam atšķirība līdz ar PVN likmes maiņu nebūšot jūtama, taču cenas amplitūdā virs viena lata būšot pamanāmas.

Turlais pauda cerību, ka arī preču ražotāji un piegādātāji pievienošoties otrdien parakstītajā memorandā paustajām idejām.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien vienojās par PVN likmes samazināšanu no 22% uz 21% ar šā gada 1.jūliju, kā arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazināšanu no 25% uz 24% ar 2013.gada 1.janvāri. Līdz 2015.gadam IIN iecerēts samazināt līdz 20%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!