Foto: Publicitātes foto

Pieprasījums pēc patēriņa kredītiem 2021. gadā ir pieaudzis visā Baltijā, vēsta "SEB"banka, norādot, ka biežāk tos izmanto transportlīdzekļa iegādei un mājokļa remontam vai labiekārtošanai.

Lielākais pieaugums novērots Lietuvā – jauno līgumu skaits pieauga par gandrīz 70%, kam seko Igaunija, kur pieaugums bija ap 40% un Latvija – pieaugums ap 30%, liecina bankas dati. Kopējais piešķirtā finansējuma apjoms Latvijā pieauga par 45%, Igaunijā – par nepilniem 70%, bet Lietuvā gandrīz divkāršojies.

Kopumā 2021. gadā patēriņa kredītos Igaunijā "SEB" banka piešķīrusi vairāk nekā 32 miljonus eiro, Lietuvā – ap 30 miljoniem, bet Latvijā – pāri par 17 miljoniem. Visaugstākā vidējā aizdevuma summa pērn bija Lietuvā – ap 5,5 tūkstošiem eiro, Igaunijā tā bija ap 5 tūkstošiem eiro, bet Latvijā – ap 4,5 tūkstošiem eiro.

Pēc bankas datiem, patēriņa kredītu biežāk izmanto transportlīdzekļa iegādei (aptuveni 40% gadījumu) un mājokļa remontam vai labiekārtošanai (aptuveni 33%). Šīs kategorijas paliek populārākās jau vairākus gadus, turklāt pieprasījums pēc finansējuma mājokļa remontam pērn pieauga par 40%.

"Redzam, ka arvien vairāk iedzīvotāju, īpaši privātmāju īpašnieki, sāk aizdomāties, ko viņi varētu uzlabot savos mājokļos, lai padarītu tos energoefektīvākus un videi draudzīgākus, kā arī samazinātu rēķinus par apkuri un elektrību," raksturo SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

Pašreizējā situācija ir svarīgi atbalstīt mājsaimniecības, kas vēlas mazināt savu atkarību no fosilā kurināmā, pārejot uz atjaunojamiem resursiem, tāpēc banka ir sākusi piedāvāt finansējumu ar izdevīgākiem nosacījumiem šādam mērķim, viņš akcentē. Mājokļa energoefektivitātes paaugstināšanai iespējams saņemt līdz 20 tūkst. eiro ar fiksētu procentu likmi 5,9% uz termiņu līdz 7 gadiem. Finansējums paredzēts mājā esošā apkures katla, kurā tiek izmantots fosilais kurināmais, nomaiņai uz videi draudzīgākiem risinājumiem, kā arī jaunu elektroenerģijas ražošanas iekārtu – gan saules paneļu, gan vēja elektrostaciju – iegādei un uzstādīšanai.

Banka atgādina, ka šobrīd Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija realizē atbalsta programmu atjaunojamo energoresursu izmantošanai mājsaimniecībās, kuras ietvaros iespējams saņemt grantu gan esošā apkures katla nomaiņai pret videi draudzīgāku, gan jaunu elektroenerģijas ražošanas iekārtu iegādei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!