Foto: LETA

Augstākā tiesa atstājusi spēkā Konkurences padomes (KP) 2010.gadā pieņemto lēmumu sodīt AS "Rimi Latvia" par atlaižu uzspiešanu "Valmieras pienam", informēja KP.

Līdz ar to Augstākā tiesa atzinusi par tiesisku un pamatotu KP lēmumu sodīt "Rimi Latvia" par dominējošā stāvokļa mazumtirdzniecībā ļaunprātīgu izmantošanu. Pēc tiesas lēmuma KP lēmums stājas galīgā spēkā un vairs nav pārsūdzams.

2010.gadā konstatētais pārkāpums izpaudās kā ekonomiski nepamatotu maksājumu (atlaižu) uzspiešana AS "Valmieras piens" par tās preču atrašanos "Supernetto" zīmola veikalos. "Rimi Latvia" tika piemērots naudas sods 62 275 latu (88 609 eiro) apmērā, kā arī tiesiskais pienākums izbeigt pārkāpumu.

Toreiz KP uzsvēra, ka nav pieļaujama mazumtirgotāja zemo cenu veikalu stratēģijas īstenošana uz ražotāju rēķina, kā tas bija noticis šajā gadījumā, kad "Valmieras piens" sedzis mazumtirgotāja izdevumus. Lai arī mazumtirgotājs no ražotāja saņēma atlaidi produktiem, kas paredzēti "Supernetto" veikaliem, tā pilnībā neatspoguļojās produkta gala cenā patērētājiem - atšķirība starp viena un tā paša produkta cenu zemo cenu veikalā un parastajā - "Rimi" - veikalā vairāk nekā pusē gadījumu bija mazāka nekā saņemtā atlaide. Tas savukārt nozīmē, ka tirgotājs zemo cenu ir panācis tikai uz ražotāja rēķina, nevis izmantojot savus iekšējos resursus un veidojot veikalu, kas darbojas ar zemām izmaksām.

KP 2010.gada lēmums bija pirmais, ar kuru Latvijā tika konstatēta dominējošā stāvokļa mazumtirdzniecībā ļaunprātīga izmantošana, kopš īpaši ražotāju, piegādātāju un lielo mazumtirgotāju attiecību regulēšanai paredzētās normas ieviešanas Konkurences likumā.

2011.gadā KP uzlika 45 000 latu (64 029 eiro) naudas sodu SIA "Maxima Latvija", kas ļaunprātīgi izmantojusi savu dominējošo stāvokli mazumtirdzniecībā, norēķinoties par SIA "Siguldas maiznieks" produkciju pārmērīgi garos termiņos un aizturētos līdzekļus izmantojot savas uzņēmējdarbības attīstībai. KP uzdeva "Maxima" tiesisku pienākumu izbeigt pārkāpumu. Lietas izpēte tika sākta pēc KP iniciatīvas, balstoties uz tirgus uzraudzības gaitā iegūtu informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!