Foto: Publicitātes foto

Nodrošinot elektroenerģijas tirgus stabilitāti, 5.novembrī tiks atvērta Latvijas – Krievijas robeža elektroenerģijas importam no Krievijas uz Baltiju, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" paziņojums elektroenerģijas biržai "Nord Pool".

Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā apstākļus, ka otrdien, 3.novembrī darbu uzsākusi Astravjecas atomelektrostacijas (AES) Baltkrievijā un atbilstoši Lietuvas lēmumiem tika slēgta Baltkrievijas – Lietuvas robeža trešo valstu elektroenerģijas importam uz Baltiju.

"Tirdzniecības modeļa izmaiņu mērķis ir nodrošināt tirdzniecības nepārtrauktību ar Krieviju, un tajā pašā laikā nepieļaut Baltkrievijā saražotās elektroenerģijas realizācija Baltijas elektroenerģijas tirgū. Lai to nodrošinātu, komerciālās piegādes tiks pārceltas no Baltkrievijas – Lietuvas robežas uz Latvijas – Krievijas robežu, jo Latvijai ar Baltkrieviju nav kopīgu elektropārvades starpsavienojumu un Latvijas pārvades sistēmas operators nesadarbosies ar Baltkrievijas pārvades sistēmas operatoru komercpiegāžu apmaiņā," plašāk par atvērto elektroenerģijas tirdzniecības robežu stāsta AST valdes loceklis Gatis Junghāns.

"Lai izpildītu Baltijas valstu kopēju lēmumu neimportēt elektroenerģiju no Baltkrievijas pēc Astravjecas AES darbības uzsākšanas, AST saskaņā ar Ministru kabinetā apstiprinātajiem grozījumiem elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumos ir pieprasījusi un saņēmusi apliecinājumu no Krievijas pārvades sistēmas operatora un Krievijā ar likumu noteiktā importa-eksporta monopoluzņēmuma, ka pār Krievijas – Latvijas robežu piegādātās elektroenerģijas izcelsme ir Krievija," skaidro Junghāns.

Lai nodrošinātu elektroenerģijas komercpiegāžu pārcelšanu no Baltkrievijas – Lietuvas robežas uz Latvijas – Krievijas robežu, 29.oktobrī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) atbalstīja visu trīs Baltijas valstu elektroenerģijas pārvades sistēmas operatoru kopīgi izstrādāto jaudu aprēķina metodiku "Noteikumi, nosacījumi un metodika par starpvalstu savienojuma ar Krieviju jaudu aprēķināšanu un sadali".

Jaunā jaudu aprēķina metodika paredz, ka turpmāk Baltijas kopējās importa kapacitātes aprēķinā netiks iekļauta Baltkrievijas – Lietuvas starpsavienojumu jauda, kā rezultātā kopējā Baltijas importa jauda samazināsies par 38%.

Šodien, 3.novembrī īsi pēc 11:00 notika Astravjecas AES pirmā energobloka ieslēgšana tīklā. Šodien Astravjecas AES ģenerators tika darbināts ar jaudu līdz 240 MW. Pilna AES 1. bloka jauda ir 1200 MW.

Sakarā ar Astravjecas AES iedarbināšanu Lietuvas pārvades sistēmas operators pārtrauca nodrošināt elektroenerģijas tirdzniecības iespējas uz Baltkrievijas – Lietuvas robežas. Savukārt, jau rīt, 4. novembrī AST sāks piešķirt jaudu tirdzniecībai uz Krievijas – Latvijas robežas. Atbilstoši elektroenerģijas biržas darbības noteikumiem, 4. novembrī līdz 10:30 iesniegs biržai pieļaujamo tirdzniecības jaudu katrai diennakts stundai cauri Krievijas – Latvijas robežai elektroenerģijas piegādēm Baltijas tirgū 5. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!